– Kanskje folk kan forstå meg bedre ved å lese diktene mine, sier Mustafa.

Nylig ga han ut e-boken «Mustafas dikt» – en diktbok om livet, drama, brødrene sine, håp, sorg, smerte og å leve under press. Han var bare 13 år da han skrev sitt første dikt.

– Jeg føler ikke smerte på grunn av at jeg kanskje kan bli kastet ut, men fordi jeg har måtte vente i så mange år, sier han.

LES OGSÅ: Umenneskelig lang behandling

Hjelp fra medelever

I 2008 kom Hasan til Norge fra Palestina sammen med familien, og har siden 2009 bodd i Asker. I 2012 ble oppholdstillatelsen trukket tilbake, da det viste seg at familien hadde statsborgerskap i Jordan. Det tok tre år før klagen på vedtaket ble behandlet, og vedtaket ble opprettholdt.

Familien gikk til retten, hvor alle punkter i vedtaket fra Utlendingsnemnda (UNE) ble kjent ugyldig.

UNE kom deretter med et nytt vedtak om at kun den ene broren, Abdelrahman, fikk lov til å bli mens resten måtte forlate landet.

Familien tapte i tingretten tidligere i år, og med kun mor, lillesøster og Mustafa igjen i Norge, venter de på at lagmannsretten skal behandle saken i november.

Boken består av rundt 60 sider med dikt Mustafa har skrevet, men også medelever fra Borgen skole har hjulpet til med illustrasjoner og korte tekster.

LES OGSÅ: En fullsatt kirke viste sin støtte til familien Hasan

Skriver om kvelden

Det er forfatter Trude Helèn Hole fra Asker som har tatt initiativet til å gi ut diktsamlingen. Hun oppdaget diktene via Facebook. Både Hole og flere i lokalsamfunnet på Vardåsen og Engelsrud har engasjert seg i familien Hasans sak.

– Tekstene hans er noe av det sterkeste jeg har lest. Det er sjelden jeg er blitt så grepet, for dette er jo ikke fiksjon, dette er tanker og følelser fra en ung gutt i en ubarmhjertig og totalt håpløs situasjon i et av verdens rikeste land, sier Hole.

Nå jobber Mustafa med å skrive enda flere dikt, og det er særlig på kveldstid han får ordene ned på papir. Den siste tiden har han også skrevet dikt som egner seg som «rap». 

 – Jeg tenkte at hvis jeg skrev ned følelsene mine så kunne jeg bedre forstå meg selv. Det er blitt bedre, men det har ikke tatt bort smerten, sier Mustafa Hasan.

Mustafa Hasan (15) får bli i Norge sammen med lillesøster og mor frem til dommen i lagmannsretten faller i november.

Saken fortsetter under bildet

Får bli til lagmannsretten avgir dom

Familiens advokat, Johannes Hafsahl, forteller at familien har fått «midlertidig forføyning» – noe som betyr at de har lov til å oppholde seg i Norge frem til lagmannsretten avgir dom i saken ved slutten av året. 

– Det betyr at rettssaken i november og dens utfall vil være bestemmende for den videre situasjonen, sier Hafsahl.

Vinner familien, får de bli. Om det skulle gå den andre veien, må det vurderes om saken skal ankes til Høyesterett.

I fjor vedtok UNE at hele familien skulle kastes ut med unntak av én av brødrene.

Familien gikk til retten, men tapte i vår.

Hasteanken gjorde imidlertid at lagmannsretten stanset den pågående utsendelsen av de mindreårige barna og mor. Mustafas seks eldste brødre og far er allerede blitt sendt til Jordan.

– Jeg mener at vi har en meget god sak og gode sjanser for å vinne frem, sier Johannes Hafsahl.

Tenk deg et liv med kjærlighet og glede, et liv med et smil og et vennskapskjede. Et liv med fine mennesker og familie, et liv der du bestemmer din egen vilje. Et liv der du kan leve normalt, et liv der du ikke føler at hjertet ditt er kaldt. Men tenk deg også et liv uten familie og masse hat, et liv der du blir bedt om å dra av den norske stat.  (Utdrag fra et av Mustafas dikt).