Skip to main content

Nina fikser påskesokker til folket

Nina Granlund Sæther med årets påskesokk, godt gjemt i et påskeegg. Oppskriften får følgerne hennes på Facebook noen rader av hver dag i påsken.

Nina Granlund Sæther med årets påskesokk, godt gjemt i et påskeegg. Oppskriften får følgerne hennes på Facebook noen rader av hver dag i påsken.

FOTO: EVA GROVEN

Uten å vite det endelige resultatet, blir Nina Granlund Sæthers påskesokker nå strikket over hele landet. 

Strikking er populært som aldri før. Ikke minst i disse tider da veldig mange andre ting enn å være hjemme ikke er lov. 

Det har Nina Granlund Sæther (61) merket godt. «Strikkeguruen» fra Asker har i flere år arrangert strikkemysterier. Årets påske er intet unntak. I fjor strikket over 500 personer over hele landet sokker som de ikke visste hvordan ville bli seende ut til slutt. 

– Jeg tror det blir like mange med i år. Jeg er akkurat ferdig med å strikke sokkene og synes de ble veldig fine, sier Sæther.

Slik ser tidlige års påskesokker ut. Alle mønstrene er spesiallaget for anledningen.

Slik ser tidlige års påskesokker ut. Alle mønstrene er spesiallaget for anledningen.

FOTO: EVA GROVEN

Inspirert fra utlandet

Det hele startet for fem år siden. Inspirasjonen kom fra utlandet. Siden det har hun årlig tryllet frem en ny oppskrift som blir avslørt ni dager etter hverandre i påsken. 

Sist jul laget hun også et julevottmysterie på samme lest.

– Det er veldig gøy å lage mønsteret. Det er helt nytt for anledningen, men samtidig er det elementer i det som er kjent fra andre kjente mønster, forklarer Asker-kvinnen, som har gitt ut et utall strikkebøker og som er i overkant interessert i gamle norske strikketradisjoner. Og mønstre.

I begynnelsen tok ikke betalt for mysteriet sitt. Men etter hvert som flere og flere meldte seg på, ble det også mer og mer arbeid. Så nå koster det 50 kroner å være med.

– De aller fleste synes det er helt greit, de skjønner at det ligger mye arbeid bak både med å lage mønstrene og lage PDF-er av dem.

I alle farger

At Nina Granlund Sæther har en stor og trofast strikkeskare, merker hun godt. Hun har hørt om folk som står opp tidlig for laste ned dagens mønsterrader. 

– I begynnelsen da jeg ikke hadde noen fast tid jeg la ut mønsteret på, var det mange som satt tålmodig og ventet. Nå har jeg mer rutiner på det. Mønsteret legges ut hver dag kl. 08.00 fra og med i dag og til og med 1. påskedag, forteller 61-åringen.

Hun anbefaler både garn og farger på årets påskesokker. Men samtidig ser hun gjerne at det eksperimenteres både med garntype og ikke minst farger.

– Det er kjempegøy å se hvordan sokkene blir med ulike farger. Men jeg anbefaler at man til sokker bruker litt sterkere garn enn bare ull- eller bomullsgarn.

– Så moro ut

Bitte Lund Hegtun er ikke ukjent med håndarbeid. 54-åringen fra Eiksmarka er faglærer i kunst- og håndverk på Hosle skole. Hun har også gitt ut boken «Sy selv». 

På strikkefronten er hun en stor fan av Nina Granlund Sæther.

Bitte Lund Hegtun trengte ikke å dra langt for å finne garn til sine påskesokker.

Bitte Lund Hegtun trengte ikke å dra langt for å finne garn til sine påskesokker.

FOTO: TRINE JØDAL

– Hun lager fantastiske mønstre og er utrolig dyktig. Jeg gleder meg til å være med på påskesokkmysteriet for første gang, sier Bitte.

Hun har ingen planer om å kjøpe garn til påskesprosjektet, som skal strikkes både hjemme og på hytta.

– Jeg har restegarn så det holder. Men jeg tror jeg holder meg til de fargene Nina har anbefalt. Det er hun som er eksperten her.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.