Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

– Nedturen i arbeidsmarkedet ikke over

SER KREVENDE ARBEIDSMARKED: – Mange som mister jobben, er høyt utdannede og skaffer seg nytt arbeid i andre bransjer. Noen tar sluttpakker og omstiller seg, andre blir gründere, mens atter andre velger å pensjonere seg, forteller kommunikasjonssjef Cindy Empaynado i Nav Akershus.

32 bedrifter i Asker og Bærum har varslet oppsigelse eller permittering av opptil 1.440 ansatte bare siden nyttår.

– Det er et «worst case scenario» og ikke alltid helt reelt, understreker Cindy Empaynado, kommunikasjonssjef i Nav Akershus.

Undersøkelser Nav har foretatt viser at bare litt over 15 prosent av dem som ble varslet nedbemannet i 2014–15, ble gjenfunnet som arbeidsledige eller på arbeidsmarkedstiltak.

– Dette kan være et tegn på at mange har fått seg ny jobb, sa Nav-direktør Sigrun Vågeng til Aftenposten den gang.

TIPS OSS ANONYMT OM NEDBEMANNINGER

– Bruker alt vi har på tiltak

Alle bedrifter som planlegger å si opp eller permittere 10 ansatte eller flere, er pålagt å varsle om dette til Nav – og tall Budstikka har fått ut lokalt for årets fire første måneder bærer bud om at de tøffe tidene ennå ikke er slutt.

Ni bedrifter i Asker og 23 i Bærum har varslet mulige masseoppsigelser eller permittering av opptil 1.440 ansatte bare siden nyttår (se faktaboks).

– Dette er veldig mange. Og selv om alt forhåpentligvis ikke blir noe av, så er jeg bekymret. Jeg tror ikke at dette er over, sier Nav-sjefen i Bærum, Edel Hegerholm.

LES MER:

Så samles vi... i hagen?

Samles i nytt senter på jakt etter jobb

Nav-sjef: – Vi bruker alt det vi kan på å hjelpe folk over i arbeid 

Hun og kollega Wenche Steen i Asker gjør det de kan for å holde ledighetstallene nede.

Varslede masseoppsigelser

– Vi hadde 511 personer på arbeidsmarkedstiltak ved utgangen av april. Det er 201 flere enn til samme tid i fjor, en økning på 65 prosent. Vi bruker absolutt alt det vi har av midler på tiltak, og slik har vi faktisk klart å holde ledigheten nede så langt.

– Kan det bli aktuelt å sette inn ekstra tiltak?

– Det ser ut til at det kan komme ekstra bevilgninger i revidert statsbudsjett. Det ønsker jeg velkommen, sier Hegerholm.

48 færre helt ledige

Den underliggende arbeidsledigheten i Asker og Bærum er jevnt økende, men holdes altså nede takket være et lokalt tiltaksapparat på høygir.

2.033 personer var registrert helt uten arbeid i april. Det var 48 færre enn i mars. Regner vi med de delvis ledige og de på tiltak, får vi en reell ledighet på 3.269 personer – 73 flere enn måneden før.

– Det er liten sammenheng mellom varslede oppsigelser og reell ledighet. Mange som mister jobben er høyt utdannede og skaffer seg nytt arbeid i andre bransjer. Noen tar sluttpakker og omstiller seg, andre blir gründere, mens atter andre velger å pensjonere seg, sier Empaynado.

Les flere artikler