Skip to main content

Møttes til kurs i menneskerettigheter

Aysha Majeed (18) fra Billingstad og Jarand Narbuvold (18) fra Gullhella, begge elever ved Nesbru videregående, lærer mye av å samtale med "Sophie" (17) og "George" (17) som er asylsøkere fra to afrikanske land. Navnene er på ordre fra UDI endret, av hensyn til ungdommenes sikkerhet. BEGGE FOTO: TRINE JØDAL

Det viktige er ikke hvilken farge du har på prikken i panna, men hva som finnes innenfor.

Et titall ungdommer, noen norske og andre asylsøkere, står i ring i et klasserom på asylmottaket på Hvalstad.

Kursleder fra Menneskerettighetsakademiet, Lillian Hjorth, går fra person til person, og trykker fingeren mot pannebrasken på hver enkelt. Snart har alle små runde klistremerker i forskjellige farger i panna.

- Gruppér dere, beordrer Hjorth kryptisk.

Straks oppstår tre nye grupper.

- Hvorfor har alle dere med grønne prikker funnet sammen i denne gruppen, spør Hjorth.

- Du satte oss sammen, forsøker én jente.

- Jeg har ikke satt dere sammen, påpeker Hjorth.

- Da fant vi sammen fordi vi hadde samme farge, må flere deltagere nå konkludere.

Oss og dem

Temaet for dagens øvelse var "Meg, oss og 'de andre'". Det ukelange kurset er, i tillegg til en innføring i menneskerettighetene, en sjanse for flyktningungdom og norsk ungdom til å ta en titt på sine respektive "andre". Kursleder Lillian Hjorth mener nordmenn har en sterk "oss og dem"-tankegang når det gjelder mennesker som kommer til landet som flyktninger.

- Det er naturlig å kategorisere mennesker i grupper. Men jeg håper at dette kurset øker refleksjonsnivået til deltagerne, og gir den oppvoksende generasjonen et mer nyansert inntrykk av flyktninger, sier Hjorth.

Kurset er et prøveprosjekt for Hvalstad, og både Hjorth og mottakets informasjonsansvarlige, Sesilie Smørholm, håper det kan fortsette.

- Flere ungdommer fra Asker deltar på kurset, og det kan være positivt for den videre kontakten med nærmiljøet, sier hun.

- Samtalene morsomst

Aysha Majeed (18) fra Billingstad og Jarand Narbuvold (18) fra Gullhella har i tillegg til kurset hatt jevnlig med mottaket via et prosjekt på Nesbru videregående. "Sophie" og "George", begge 17 år gamle, søker asyl i Norge. De merker til daglig godt at de skiller seg ut fra de øvrige Hvalstadbeboerne.

- De virker hyggelige, men vi har ikke hatt noe særlig med dem å gjøre. Vi utgjør en gruppe "andre" her. Men disse øvelsene er med på å minske forskjellen mellom folk, sier "Sophie".

Aysha samtykker.

- Jeg er overrasket over hvor like vi er, tross alt. Det beste med dette kurset er egentlig ikke foredragene, men samtalene vi har, sier Aysha.

Sterke historier

"George" og "Sophie" har meldt seg på for å lære mer om plikter og rettigheter de faktisk har.

- Vi har jo noe undervisning i skolen i mitt land, men det er noe annet når de skal settes ut i praksis, bemerker "Sophie" tørt.

- Jeg er opptatt av å lære mer om hvordan folk tenker og oppfører seg i andre land, sier George.

- Noen har fortalt veldig sterke historier. Det er en her som har mistet både broren og onkelen. Vi hører jo om brudd på menneskerettighetene hele tiden, men det er noe annet å høre slike førstehåndsberetninger, sier Jarand.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.