Pia (22) – en mester med motorsag

KVISTING: Her er Pia Schøyen fotografert under en konkurranse, der hun kvister et tre. «Kvistene» er trepinner slått inn i en trestamme for at det skal bli mest mulig likt for alle utøverne.

KVISTING: Her er Pia Schøyen fotografert under en konkurranse, der hun kvister et tre. «Kvistene» er trepinner slått inn i en trestamme for at det skal bli mest mulig likt for alle utøverne. Foto:

La det være klart: Pia Schøyen valgte ikke sportsgren for å bli rik og berømt.

DEL

At 22-åringen svinger motorsagen som få, eller knapt noen andre, er ikke en påstand. Det er fakta.

De siste årene har hun nemlig hanket inn seier etter seier i den noe smale sportsgrenen motorsag. Pia Schøyen er nemlig kvinnelig norgesmester, nordisk mester og europamester. Og i august er det muligheter for den gjeveste tittelen av dem alle. Da arrangeres nemlig VM på hjemmebane, på Lillehammer.

Pia Schøyen, oppvokst delvis i Vestby og delvis på Nesøya, har alltid vært mer glad i å være ute enn inne. Har alltid vært mer glad i dyr enn data.

– På videregående ble det naturbruk i Råde i Østfold. Det var der interessen for motorsag våknet. Det ble arrangert skole-NM, og så brått var konkurranseinstinktet vekket, forteller 22-åringen.

LES MER:

Svein har vært skogsarbeider i 55 år: – Vi er en utdøende rase

Fra hest til hugstmaskin - se utviklingen her

Intenst

Å konkurrere med motorsag skal simulere det man gjør i skogen: Det gjennomføres felling av trær, kvisting og flere kappeøvelser, samt bytting av kjedet og snuing av sagens sverd.

– Det konkurreres på tid og er ganske intenst. Man må hele tiden være skjerpet, og tenke presisjon. Men først og fremst må man tenke sikkerhet. Motorsag er et farlig redskap, understreker 22-åringen, som så langt har sluppet unna alvorlige skader.

– Det er på sett og vis innprentet i alle som konkurrerer med motorsag. Tankegangen om sikkerhet er helt sentral, understreker 22-åringen.

HAR SPONSOR: Pia Schøyen er sponset av en verdens største motorsagprodusenter, samt en lokal butikk ved hjemstedet.

HAR SPONSOR: Pia Schøyen er sponset av en verdens største motorsagprodusenter, samt en lokal butikk ved hjemstedet. Foto:

I konkurranser er det mestringsfølelsen som først og fremst er forlokkende, forklarer motorsagjenta.

– Det stilles høye krav til å være presis, og vi skal gjennomføre på kortest mulig tid. Når dette stemmer, og sikkerheten ivaretas, er følelsen veldig god. Jeg antar at det er dette som driver mange som konkurrerer, uavhengig av sportsgren, sier Pia Schøyen.

LES OGSÅ: – Kom og føl på slitet på nytt museum

FULL FART: Pia Schøyen (t.h.) venter på klarsignal for å starte kvistingen, i konkurranse med Heidi Anette Håvi Pettersen.

FULL FART: Pia Schøyen (t.h.) venter på klarsignal for å starte kvistingen, i konkurranse med Heidi Anette Håvi Pettersen. Foto:

Har sponsor

Hun er nå student ved NMBU på Ås, der hun studerer husdyrvitenskap. Der er hun en del av et miljø som gjør det naturlig å fortsette med skogbruk og konkurranse med motorsag. Men det koster, innrømmer 22-åringen.

– Ja, utstyret er ganske dyrt. Og det blir også en del reiser. Dette er en sport der pengene stort sett renner ut, ikke inn, sier Schøyen, som likevel forteller at en sponsoravtale med Husqvarna, en av verdens største motorsagprodusenter, gjør hverdagen litt enklere økonomisk.

– Sponsing reduserer utgiftene til sag, deler og service betraktelig, forteller 22-åringen, som ikke har noen som helst planer om å gi  seg.

– Jeg føler vel at det nettopp har begynt, etter at det har vært litt av og på noen år, sier Pia Schøyen.

Det konkurreres nå i egne klasser for menn og kvinner, i motsetning til tidligere, da sporten var dominert av mannlige utøvere. Landslagene organiseres gjennom Norges Bygdeungdomslag.

Artikkeltags