– Vil vil gjerne at folk velger motiver som engasjerer dem – fra steder eller aktiviteter de er opptatt av, sier Aleksander Kristung.

Han er ansvarlig for bildebasen til Askersamlingen ved Asker bibliotek og for den lokalhistoriske fotokonkurransen «Asker anno 2016», som går av stabelen i disse dager.

– Bildene vi får til konkurransen skal bli en del av samlingen, for å vise kommende generasjoner hvordan Asker så ut i 2016, forklarer han.

LES OGSÅ: Med øye for god mat

Mest mulig informasjon

Askersamlingen består av om lag 7.000 bilder, kart og tekst, samlet for å gi et innblikk i bygdas historie.

I Askersamlingen finnes også kirkebøker, folketellinger og annet materiale om slektene og gårdene i Asker.

3.500 av bildene er digitalisert og søkbare i basen.

– Det som slår meg mest ved bildebasen vår er variasjonen over motiver; Fra skogen og marka, til sjøen, gamle sentrumsbilder og mye samferdsel. De viser Askers utvikling, sier Kristung.

Nå er det øyeblikkene fra 2016 som skal registreres. Og gjerne med en utfyllende forklaring om hvem, hva og hvor.

– I dag må vi drive en del detektivarbeid. Det kan være vanskelig å verifisere nøyaktig hvor et bilde er tatt, og ikke minst av hvem. Vi ønsker at bidragene til fotokonkurransen skal inneholde godt med informasjon – gjerne med en historie eller anekdote også som knytter seg til motivet, forteller han.

LES OG MIMRE: Bellevue før rekene

Private bidrag

Startskuddet for konkurransen gikk allerede i januar, men biblioteket etterlyser flere bidrag.

I tillegg til at en heldig innsender vil bli kåret til vinner, som får en ekstra oppmerksomhet, er også bibliotekets plan å sette sammen en utstilling av motivene.

– Foreløpig har vi ikke satt noen bestemt frist for konkurransen. Det kommer litt an på hvor mange bidrag vi får inn over sommeren. Men tanken er å avslutte den i august, forteller.

Også mesteparten av dagens Askersamling består av bidrag fra privatpersoner.

– I tillegg er det er noen motiver som tilhører andre museer eller institusjoner, som Wilse-bildene. Disse har vi fått tillatelse til å gjengi digitalt, sier Kristung.

Bidrag til konkurransen kan sendes til Kristung på e-post.

LES OGSÅ: Riksantikvaren fant kulturhistorie på Dikemark sykehus