Skip to main content

Kommunesammenslåing eller ei: Bedriftene strømmer allerede ut fra Asker og Bærum

I VEKST: Røyken kommune har pekt ut fire vekstområder (markert med røde sirkler): Spikkestad, Røyken sentrum, Follestad og Slemmestad. Handels- og næringslivsveksten er størst på de to sistnevnte stedene.

Mens Asker og Røyken kommuner nærmer seg sammenslåing, har en rekke bedrifter og investorer fra Asker og Bærum for lengst tatt valget og krysset grensen på vei sørover.

– Asker og Bærum er fullt for sånne som oss. Det er hit vi må for å få plass, konstaterer Carl Einar Haug.

66-åringen fra Vettre er styreleder og hovedaksjonær i bilforhandleren Birger N. Haug på Rud.

Sammen med sin datter og viseadministrerende direktør Tuva Haug viser han Budstikka rundt i selskapets nyåpnede «fabrikk for istandsetting og ferdigstilling av biler» – et 24.000 kvadratmeter og fem etasjer stort bygg i Røyken næringspark på Follestad, rett ovenfor Åros.

LES MER HER: – Røyken og Asker hører også til Oslo  

Bytter bil med caffè latte

Birger N. Haug har 25 prosent av markedet for Nissan og Subaru i Norge, med et årssalg på over 5.000 biler. De er en typisk representant for den voksende gruppen av plasskrevende virksomheter som ikke får ekspandere i Asker og Bærum.

– Jeg tror at vi i bilbransjen rett og slett vil bli presset ut. Og det er greit. Kommunene vil heller utvikle områder med handel, service og små torg hvor folk kan sitte ned og hygge seg med iPaden og caffè latten sin. Vi beholder nok butikkene våre med showroom og noen få demobiler. Næringslivet i Røyken Men lageret, verkstedet og klargjøringen må du lenger ut på landet for å finne. Røyken er et slikt sted, nesten som i Asker og Bærum for 30 år siden, synes Haug.

SE STOR OVERSIKT: Asker og Bærums 500 største bedrifter: Oljelekkasjen tapper de store

Artikkelen fortsetter under bildet.

21 av 31 tomter solgt

NYTT: – Røyken er nesten som Asker og Bærum for 30 år siden, synes Carl Einar og Tuva Haug i Birger N. Haug – her ved selskapets nye anlegg på Follestad.

Bilforhandleren på Rud er ikke alene om å ha valgt Røyken som etableringssted de siste årene. Det fremgår av en oversikt Budstikka har satt opp i samarbeid med Hilde Thorud fra Bjerkås, daglig leder i Røyken Næringsråd.

I alt 11 bedrifter fra Asker og Bærum har enten flyttet hovedkontoret eller etablert ny virksomhet i Røyken de siste årene – ni av dem i Røyken næringspark.

Blant disse er Nesøya-mannen Atle Brynestad, med sitt store logistikksenter for Porsgrunds Porselænsfabrik, Hadeland Glassverk og Christiania Glasmagasin (se kartet).

– Vi har solgt 21 av 31 næringstomter til nå, og regner med å være utsolgt om et par år. Derfor har vi kjøpt enda et stort tomteområde for å ta unna veksten vi ser komme, forteller Ola Mæhlum.

Sandvika-mannen leder det kommunalt eide Røyken Eiendom AS, som utvikler og selger tomtene på Follestad.

– Interessen for å etablere seg her har tatt av særlig det siste halvåret. Kanskje noe av det skyldes at det blir gratis å kjøre Oslofjordtunnelen fra august. Vi ligger jo veldig sentralt, rett på riksveien, sier han.

LESTE DU DENNE? Bærum Næringsråd: – Asker og Bærum bør gå sammen og rette blikket mot Oslo  

Sterk innbyggervekst

Mæhlum og Thorud ser Røykens økende popularitet som etableringssted for næringslivet i sammenheng med den høye aktiviteten innen boligbygging i kommunen.

– Vi er en av kommunene med størst innbyggervekst i landet, og de fleste kommer fra Asker, Bærum og Oslo. Dette er driveren også for flere store handels- og sentrumsutviklingsprosjekter som er på gang, spesielt i og rundt Slemmestad.

Også her er flere investorer, handels- og eiendomsutviklere fra Asker og Bærum sentrale, blant disse Nesøya-mannen Jan-Erik Warbo og Salto Eiendom i Asker.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.