Det var på Holmen fjordhotell at de tre kommunestyrene var samlet til seminar om arbeidsoppgavene fremover mot en ny storkommune i 2020. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner var invitert til å heie på prosessen og friste med statlig støtte og flere oppgaver.

– Fy søren, så heldige dere er. Dere har tatt et vanskelig valg, og nå skal dere gå i gang med et arbeid som er krevende, men utrolig spennende. Å være med på å bygge noe sammen er et privilegium, sa Sanner til den store forsamlingen.

At representantene fra de tre kommunen satt blandet og ikke klumpet seg kommunevis, syntes han var et godt tegn.

– Dere har vist godt lederskap, vært rause mot hverandre og dere har evnen til å heve blikket og se ting i perspektiv for å kunne sørge for at gode lokalsamfunn i dag blir enda bedre i morgen, sa Sanner.

LES OGSÅ: Høyre og Venstre de største taperne når Asker blir større

Askers ordfører Lene Conradi innledet møtet, hvor hun blant annet takket alle de som hadde vært imot fusjonen nå er innstilt på å gå videre sammen.

Drahjelp fra staten

– Det handler om raushet og likeverd for å lykkes i arbeidet, at vi har en forståelse for hverandres ståsted og vil hverandre vel, sa Conradi.

Hun innrømmet også at det har vært en viss bekymring for kostnadene en fusjon fører med seg, men det kommer god drahjelp fra staten.

Det bekreftet Sanner også.

– Vi har flere gunstige gulrøtter til dere som har valgt å gå sammen. Dere får 40 millioner i 2017 og nye 30 når den nye kommunen er en realitet i 2020. Det gis også et inndelingstilskudd på 26 millioner helt frem til 2014, noe som gir stor forutsigbarhet, samt et regiontilskudd å mellom 10 og 14 millioner kroner årlig, sa Sanner.

Han rådet de folkevalgte til å diskutere hvordan den nye kommunen kan bli bedre enn summen av de tre, og være bevisst på hvordan lokaldemokratiet kan blir styrket i prosessen.

– Og ikke minst; fortsett å være rause med hverandre, sa Jan Tore Sanner.

LES OGSÅ: Fylkesmannen lar Bærum forbli alene

Nye oppgaver

Både Conradi og kollegaen i Røyken, Eva Norén Eriksen, ga uttrykk for skuffelse over at de nye kommunene så langt ikke har blitt lovet så mange nye oppgaver som de har håpet på. Blant annet står de videregående skolene høyt på ønskelisten.

Til dette svarer Sanner at det er mulig å søke om en forsøksordning. Det akter Conradi å gjøre.

– Asker og Bærum vil gå videre med dette, som vi lenge har ønsket. Jeg tror det vil følge flere nye oppgaver med reformen. Også i den nye hovedstadsregionen vil nye Asker, Bærum og Drammen som store på vestsiden kunne påta seg store oppgaver i samarbeid, sier Conradi.

Om regionreformen gjentok Sanner det han tidligere har sagt, at det er spesielle utfordringer rundt hovedstaden som må håndteres.

– Jeg synes tankene om Viken er spennende, men det er mange fordeler om også Oslo var knyttet til det, sa Jan Tore Sanner.