Skip to main content

Jubler over planer for Kulturlåven

Asker kulturskole flyttet inn på Østre Asker gård i 2002. Her fra en oppvisning i 2015.

Asker kulturskole flyttet inn på Østre Asker gård i 2002. Her fra en oppvisning i 2015. 

Foto: TRINE JØDAL

Som en del av Askerpakken blir Kulturlåven nå realisert. Går det etter planen, kan bygget stå klart i 2022.

– Det er svært gledelig at arbeidet ved Østre Asker gård endelig kan komme i gang. Ombyggingen av låven vil gi spesielt teaterfaget et svært etterlengtet løft i form av nye og gode undervisningslokaler og kostymeverksted, sier rektor ved kulturskolen i Asker, Kim Stian Gjerdingen Bakke. 

Prosjektet med å restaurere Østre Asker gård, også kalt Kulturlåven, ble foreslått utsatt før jul. Rehabiliteringen har en prislapp på over 85 millioner kroner. 

Før påske anbefalte kommunedirektør Lars Bjerke å ikke utsette planene likevel. Det begrunnes i at man nå må stimulere til vekst, som følge av koronapandemien. 

Rektor ved kulturskolen i Asker, Kim Stian Gjerdingen Bakke (t.h), sammen med politikere i utvalget for medborgerskap under en befaring på Kulturlåven sent i fjor høst.

Rektor ved kulturskolen i Asker, Kim Stian Gjerdingen Bakke (t.h), sammen med politikere i utvalget for medborgerskap under en befaring på Kulturlåven sent i fjor høst.

Foto: KARL BRAANAAS

Endelig vedtatt

I formannskapsmøtet denne uken vedtok kommunens politikere en tiltakspakke rettet mot lokalt næringsliv. Pakken er todelt, der første del består av tiltak knyttet til allerede vedtatte bevilgninger. I denne delen inngår Kulturlåven.

– Vi ser nå hvilke enorme konsekvenser koronakrisen har for arbeidsliv, arbeidsplasser og økonomi, og disse tiltakene er vårt svar i møte med dette lokalt, sa Askers ordfører Lene Conradi før et enstemmig formannskap onsdag vedtok en tiltakspakken.

Leder for utvalg for medborgerskap i Asker, Kari Sofie Bjørnsen (H), er glad for beslutningen. 

– Jeg er fornøyd med kommunedirektørens forslag og at formannskapet støtter dette. Vi ser frem til realiseringen av et etterlengtet bygg. I disse krevende tider er det viktigere enn noen gang at vi satser på kultur, idrett og frivillighet, sier hun.

– Helt naturlig

Asker kulturråd har engasjert seg i kampen om å få bygget Kulturlåven. Daglig leder Erik de Mora er fornøyd med at det når blir realisert. 

– Saken har vært en belastning for kulturskolen med dens 100 ansatte og nærmere 2.000 elever. Kulturskolen er en lovpålagt oppgave, egnede lokaler og arbeids- og undervisningsforhold er derfor helt naturlig, sier de Mora. 

– Stor glede

Gjennom hele prosessen har restaureringen av Kulturlåven skapt stort engasjement, både i Budstikkas spalter, og blant befolkningen. 

Rektor ved kulturskolen har tidligere forklart om et prekært behov for nye lokaler ved skolen. 

– Det har vært en lang prosess for ansatte, elever og foresatte i kulturskolen som har pågått i over 10 år. Jeg opplever at dette har vært krevende og at spesielt de ansatte har vært slitne og frustrerte. Men gleden er stor over at man nå endelig kan starte arbeidet ved Østre Asker gård, sier rektor Kim Stian Gjerdingen Bakke. 

Han er glad for lokal støtte fra kulturorganisasjoner og askerbøringer.

– Det varmer med sterk støtte til kulturskolen. Det er tydelig at kultur engasjerer og at man er opptatt av at kulturskolen skal ha gode lokaler og forutsetninger for at barn og unge skal kunne utøve og lære, sier han. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.