Skip to main content

Hver dag møtes et tidligere par i retten for å avklare samvær med felles barn

KJØNN UNDERORDNET: I snitt hver arbeidsdag kommer ett tidligere par til Asker og Bærums tinghus for å få avgjort hvordan de skal leve videre med felles barn. – Vi har ofte saker der det er noe spesielt å ta hensyn til, og da er ikke kjønn det som styrer resultatet, sier tingrettsdommer Kirsten Bleskestad. De to på bildet er ikke noe med de omtalte personene i saken å gjøre.
KJØNN UNDERORDNET: I snitt hver arbeidsdag kommer ett tidligere par til Asker og Bærums tinghus for å få avgjort hvordan de skal leve videre med felles barn. – Vi har ofte saker der det er noe spesielt å ta hensyn til, og da er ikke kjønn det som styrer resultatet, sier tingrettsdommer Kirsten Bleskestad. De to på bildet er ikke noe med de omtalte personene i saken å gjøre.

Hver arbeidsdag rusler to foreldre som ikke lenger er et par, inn i tingretten for å snakke om barnefordeling og samvær. – Jeg blir fryktelig sliten av dette, sier en mor.

Kvinnen er blant mange som havner i en situasjon de knapt kunne forestille seg: I en voksende konflikt med ektefellen, et samlivsbrudd – og midt oppe i dette skal små barn tas vare på.

– Jeg har ikke vært borti noe i nærheten av dette, men man må gjennom det, sier moren.

Hun orker ikke stå frem med navn og bilde i avisen.

– Men jeg håper andre som havner i en slik situasjon, kan få det bedre ved at jeg forteller om mine erfaringer.

LES OGSÅ:Rettssaker kan bli vonde og dyre

Stor konflikt

Fortsatt er hennes sak uavklart. All energi går med til å leve under presset, og å ta vare på barnet.

Den første tiden etter bruddet var hun sykmeldt. Nå er hun i arbeid igjen og er veldig glad for en støttende arbeidsgiver.

Kvinnen og eksmannen hadde én meglingstime på kommunens familievernkontor. Fånyttes. En frivillig avtale om bosted og samvær for barnet var ikke mulig å oppnå.

I ettertid har de to, en sakkyndig psykolog, to advokater og en dommer vært samlet til to lange, såkalt «saksforberedende rettsmøter» i tingretten.

– Jeg gruet meg veldig. Vi skulle snakke om en stor konflikt med sterke følelser, og snakke om barnet, det viktigste i livet vårt, sier hun.

Hun var redd for å ikke klare å fortelle det hun hadde på hjertet på en ordentlig måte.

Barnefordeling og samvær 

Dommerne samstemte

Av parene fra Asker og Bærum med barn under 16 år, og som skiller lag, ender i dag rundt 10 prosent i tingretten. I snitt 70 par i året.

– For ofte, mener de erfarne dommerne Cecilie Walnum og Kirsten Bleskestad.

Ingen av dem har noe å gjøre med saken til moren Budstikka har snakket med.

– Flere burde bruke mer tid og hjelp på Familievernkontoret. Og ikke bare for å få den formelle meglingsattesten, sier Walnum og Bleskestad.

De to dommerne presiserer at domstolen raskt bør inn i sakene med de alvorligste bakgrunnshistoriene.

LES OGSÅ:

Hun og eks-mannen ville feire felles jul for barnas skyld. Det ble med kun én gang

– Bedre tid til småbarn som 50-åring

Bruker mye tid

I retten har dommerne i snitt tre såkalte «saksforberedende rettsmøter» med hvert par. I sum blir dette over 200 rettsmøter i året – ett hver arbeidsdag i snitt.

– Prosessen hos oss er tøff for partene, sier Walnum.

– De opplever at andre skal vurdere om de er gode nok som foreldre. De får oss veldig inn på livet, sier Bleskestad.

Retten skal finne ut hva som er den beste ordningen for barnet. Barnas beste er det viktigste.

– Det vanskelige er å finne ut hva som er best for barnet. Blir barnet virkelig slått av far når mor hevder det? Når vi vet svaret, er det ikke så vanskelig å bestemme hvilken samværsordning vi skal lande på, sier Walnum.

Vondt for barnet

For moren Budstikka har snakket med er det aller vondeste å se at barnet ikke har det godt slik situasjonen er:

– Jeg ser ikke frem til hva en hovedforhandling vil bety for samarbeidsklimaet mellom oss på sikt. Vi må samarbeide om å være foreldre også etter en rettssak, og da må vi ha tillit til hverandre.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.