Skip to main content

Høyre kan miste ti folkevalgte

FÆRRE: Høyre-ordførerne Lene Conradi (t.v.) kan få syv færre på Høyre-laget, mens Lisbeth Hammer Krog kan få tre færre dersom meningsmålingen slår til.
FÆRRE: Høyre-ordførerne Lene Conradi (t.v.) kan få syv færre på Høyre-laget, mens Lisbeth Hammer Krog kan få tre færre dersom meningsmålingen slår til.

Ved forrige kommunevalg kapret Høyre 12 nye plasser i kommunestyrene i Asker og Bærum. Nå risikerer de å miste 10.

Budstikkas tredje og siste meningsmåling før valget viser liten bevegelse i velgermassen i månedene før valget.

Etter mandagens valg er man trolig tilbake til normalsituasjonen med Høyre som suverent største parti, men uten rent flertall.

Det som bryter med «normalen» er at Miljøpartiet De Grønne (MDG) kanskje kaprer seks plasser – fire i Asker og to i Bærum.

I dag har AGV, som ble innlemmet i MDG i år, to representanter.

InFact gjennomførte meningsmålinger for Budstikka i juni, august og nå i september.

LES OGSÅ:  – Bra Høyre svekkes

LES OGSÅ: – Svært gledelig

Noe svekket Ap og Frp

For Asker og Bærum under ett viser disse at Ap har tapt oppslutning fra juni til september, fra nesten 24 prosent til 18 prosent. Samme tendens vises for Fremskrittspartiet med 12,6 prosent i juni og nå snaut 10 prosent.

Meningsmålingen viser stabile tall for Høyre fra juni til september. Og klart under det partiet oppnådde for fire år siden.

Mer broget er det rundt Miljøpartiet De Grønne (MDG). Samlet for begge kommunene fra juni til september er det en liten nedgang. Men det gir helt forskjellig utslag i hver av kommunene.

Mens de i Asker har fått en stigende oppslutning fra fem prosent i juni til 9,3 prosent nå, viser målingen stikk motsatt vei i Bærum der oppslutningen har sunket fra 6,7 prosent til fire prosent.

LES OGSÅ:

Taper mandater

Bak hver representant i Asker ligger om lag 2,1 prosent av velgerne og i Bærum 1,9 prosent.

I Asker risikerer Høyre å tape syv mandater om meningsmålingen slår til. Partiet har i september en oppslutning på 38,4 prosent. Det er under resultatet i 2007 da partiet fikk 19 representanter i kommunestyret. 52 prosents oppslutning i 2011 ga Høyre 25 representanter. Nå risikerer de å få 18 om meningsmålingen legges til grunn. Altså et tap på syv.

I Bærum vil resultatet i meningsmålingen med 45,7 prosent gi partiet om lag 24 representanter, som er tre færre enn nå.

LES OGSÅ: Savner rødgrønt press i Bærum

Halverte grupper

Arbeiderpartiet ligger i Asker an til å komme ut med omtrent samme resultatet som i 2011. Men det har vært en klar fallende tendens fra målingen i juni der de fikk nesten 28 prosent til septembermålingen med 19 prosent. De fikk 20 ved forrige valg.

Slår siste måling til for Ap i Bærum får partiet 17,5 prosent. en nedgang fra over 21 prosent i 2011. Det tapet kan bety to færre representanter.

Frp fikk ved forrige valg halverte sine kommunestyregrupper i både Asker og Bærum. Begge fra åtte til fire.

LES OGSÅ: Her vil folket ha Asker og Bærums hovedstad

Fremgang i Asker

Nå ligger partiet an til et lite løft i Bærum og klar fremgang i Asker. Men målingene i Asker har vært svært varierende. Får Frp over 13 prosent som i siste måling kan det gi seks plasser.

Senterpartiet har ikke vært representert i kommunestyrene de siste periodene. I siste måling får de 1,1 prosent i Asker og 2,1 prosent i Bærum. Det kan gi en representant. Men her er stor usikkerhet i målingen.

Målingen ble foretatt fredag 4. september med 844 intervjuer og har en feilmargin på +/- 3,4 prosentpoeng av totalutvalget.

LES OGSÅ: Én av fem vil bygge i marka

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.