Skip to main content

Harry Sønsterød er død

Harry Sønsterød døde 19. desember.
Harry Sønsterød døde 19. desember.

Motstandsmannen Harry Sønsterød er død, 96 år gammel.

Harry Sønsterød ble født på Gressvik i Onsøy 27. oktober 1921. På midten av 1920-tallet flyttet familien til Heggedal, der Harry og hans søsken vokste opp. Frem til sin død var Sønsterød bosatt på Hvalstad.

Harry Sønsterød lærte blant annet 30–40 unge menn opp i spesialsabotasje, og var blant annet ansvarlig for sprengningen av arbeidskontoret i Tønsberg i 1944. Den første aksjonen Harry var med på var den store jernbaneaksjonen 18. august 1943. Da ble jernbanenettet sprengt på seks forskjellige steder på Østlandet.

LES OGSÅ: Filmklare Harry (96) ber politikerne slutte å slåss

Selvsikker i nærkamp

For Budstikkas lesere er Sønsterød også kjent som Harry Sønsterød (94) møtte igjen «Get-ligaen» i retten . Dekorert med tre medaljer fra 2. verdenskrig møtte Harry Sønsterød i retten. Der møtte han igjen en bedrageritiltalt 29-åring.

Da veteranen inntok salen, kikket 29-åringen opp med et smil. Det er halvannet år siden de to så hverandre sist. Den gang da 29-åringen kontaktet Sønsterød i Hvalstadlia om angivelige klager på TV-signaler.

– De sa de hadde fått beskjed om å kontrollere. Jeg sa jeg ikke hadde merket noe, men at en kontroll var ok. Han manipulerte frem TV-bilder jeg aldri hadde sett før. Jeg så han hadde på seg stoffhansker. Da ble jeg mistenksom, sa Sønsterød.

På et tidspunkt ba «tv-mannen» Sønsterød om legitimasjon.

– Jeg ble virkelig mistenksom da han sa jeg måtte hente bankkortet. For å finne koden bladde jeg i en perm. Jeg sa de måtte komme igjen senere, fortalte Sønsterød. 

LES MER: Harry Sønsterød (94) møtte igjen «Get-ligaen» i retten

Det første han gjorde da 29-åringen var ute av døren var å sperre alle kontoer. Så ringte han politiet. Politiet etablerte seg like ved. Ligaen kom ikke tilbake med en gang, og de var forsiktige da de nærmet seg huset til Sønsterød.

Et politivitne fortalte i retten at de så en polskregistrert bil noen dager senere kjøre opp Hvalstadlia, for så å snu og kjøre ned igjen. Deretter gikk først en medtiltalt, og så 29-åringen, til fots forbi huset. Politiet pågrep tre personer og sikret seg mobiler og en GPS.

Hva Sønsterød tenkte om 29-åringen som prøvde å lure ham?

– Det var bra for ham at han ikke fløy på meg. Nærkampteknikkene jeg lærte under krigen blir aldri borte. De burde hatt seg en omgang juling som start på soningen, sa han på vei ut av rettssalen.

Harry fikk sønnen Karl Willy med Else Karlsen. Så ble de skilt. Flere år senere giftet han seg igjen med Gerd Berntsen. Sammen fikk de datteren Bente. Som enkemann fikk han noen fine år sammen med Marie Borge Refsum.

Harry Sønsterød bisettes fra Asker kirke torsdag 4. januar.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.