Skip to main content

Har reist verden rundt med teaterstykke

Guri Glans fra Haslum forteller at forestillingen er noe av det mest meningsfylte hun har gjort som skuespiller. Her sammen med Kieran Edwards.

NIE teater med base i Asker har reist verden rundt med forestillingen «Minnenes Museum». Lørdag kveld ble den for første gang vist i Asker kulturhus.

– Det er en utrolig reise for et stykke som ble til i et forsamlingshus på Dikemark, sier regissør Kjell Moberg som bor på Hvalstad.

Forestillingen hadde premiere i 2012 og har blitt vist i 34 land, blant annet på scener i storbyene New York, Berlin, Praha og London. At teaterkompaniet nå får vist frem stykket til lokalbefolkningen i Asker, synes Moberg er gøy.

– Meningsfylt

«Minnenes Museum» handler om fem mennesker som rekonstruerer et liv som er slutt.

Moberg har vært opptatt av tematikken rundt selvmord siden han var ung og selv opplevde at folk nær han tok sitt eget liv. For at ikke forestillingen skulle bli for tung, fokuserer stykket på livet og de gode minnene. Musikk og humor blir brukt for å fortelle historier om en person de har mistet.

– De som er døde lever i oss så lenge vi husker dem, sier Moberg.

Publikum tas med inn i et lite rom av stålplater som er fylt av minner. Etter forestillingen forvandles rommet til en miniutstilling som publikum kan utforske på egenhånd. Kompaniet har blant annet en skuff der publikum kan skrive små ord etter forestillingen. 

– For meg som skuespiller er dette det mest meningsfylte prosjektet jeg har vært med på, sier Guri Glans fra Haslum og utdyper at hun håper forestillingen kan bidra til at publikum vil gå ut og bry seg litt mer om hverandre og at selvmordsraten på denne måten kan reduseres.

Visste du at NIE teater vant Heddapris i 2016? Les mer her

500 ganger

Til tross for at hun har spilt forestillingen nesten 500 ganger blir hun ikke lei da publikummet alltid er nytt.

– Det er en glede at publikum ser de samme spøkene og reagerer likt på mange punker i forestillingen samtidig som det er noen ansikter som fester seg, sier hun.

Glans husker godt da de var i New York og spilte for tøff ungdom fra forstandsområdet Bronx og kontrasten da de senere spilte for et familiepublikum der bestemødrene hadde tatt med seg små barn og ble sjokkert da røyking, drikking og klining dukket opp under forestillingen.  

I 2017 fikk NIE (New International Encounter) teater Heddapris for stykket om mindreårige asylsøkere «We come from far, far away» som ble laget på Hvalstad. Kompaniet bestående av skuespillere fra mange ulike land. Den kommende uken får alle 10.klassinger i Asker oppleve forestillingen gjennom den kulturelle skolesekken.

LES OGSÅ: Asker kulturhus solgte flere billetter og Bærum kulturhus færre

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.