Skip to main content

Håpet ute for Kulturlåven

Rektor ved Asker kulturskole, Kim Stian Gjerdingen Bakke (t.h.), her sammen med leder av brukerrådet Nils Mehus foran Kulturlåven på Asker kulturskole. Brukerrådet har samlet underskrifter fra innbyggerne som støtter utbyggingen. 

FOTO: KNUT BJERKE

Politikerne i Asker finner ingen plass for Kulturlåven i neste periode. 

De siste ukene har politikerne i Asker jobbet på spreng for å få til et budsjettforslag for de neste fire årene.

Nå går samarbeidspartiene (Høyre, Sp, Venstre, Pensjonistpartiet og KrF) inn for rådmannens forslag. Det betyr at Kulturlåven utsettes.

– Vi er veldig skuffet over at de ikke klarer å prioritere dette nå, sier rektor ved kulturskolen, Kim Stian Gjerdingen Bakke. 

Asker kulturskole flyttet inn på Østre Asker gård i 2002.

Den gangen sto låven tom, og elevene kunne i utgangspunktet ikke bruke den. Daværende rektor Rigmor Stenvik fikk likevel innrede et lydstudio, slagverksrom og snekkerverksted. 

Hele tiden, i tråd med økt medlemsmasse, har behovet for egnede lokaler vært stort. Flere ganger har det vært behandlet av politikerne. 

Høsten 2018 anbefalte rådmannen å utsette en oppussing av låven. 

Noen uker senere gikk et enstemmig formannskap inn for å pusse opp låven for 84 millioner kroner. Planen var at det ferdige bygget skulle stå ferdig i 2022. 

Etter kommunesammenslåingen har rådmannen igjen anbefalt utsettelse av prosjektet. 

Skolen vil ha 2.000 elever og 200 ansatte etter kommunesammenslåingen, og være blant de største kulturskolene i Norge. 

Han understreker at tiden er overmoden for at noe gjøres for at kulturskolen får egnede lokaler på Østre Asker gård. 

Også Asker Kulturråd reagerer.

– Min første reaksjon er absolutt skuffelse. Vi forventet at disse partiene skulle følge opp det de vedtok for ett år siden, sier daglig leder av Asker Kulturråd, Erik de Mora. 

Må spare

Bakgrunnen for utsettelsen er behovet for innsparing. Rådmann Lars Bjerke varslet tidligere i høst at Asker må spare 100 millioner kroner neste år

Det betyr at den planlagte oppussingen av Østre Asker gård, området til kulturskolen, settes på vent. Prosjektet skal koste 84 millioner kroner. 

Da rådmannens forslag ble kjent, skapte det reaksjoner. Rektor Kim Stian Gjerdingen Bakke fortalte at ansatte er slitne og frustrerte over situasjonen. 

Asker kulturråd har kritisert kommunen for å fremstå som en kulturkommune, uten å sette av midler til kulturformål. 

Lite håp

Både Gjerdingen Bakke og de Mora øyner likevel et lite håp for Kulturlåven. 

Saken skal endelig behandles i kommunestyremøtet 10. desember. 

– Slaget er ikke helt tapt, men vi forventet mer. Nå håper vi flere vil komme på banen for å støtte Kulturlåven, sier de Mora. 

Daglig leder av Asker Kulturråd, Erik de Mora. 

FOTO: PRIVAT
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.