Skip to main content

Furua-kiosken ved Vollen gjenåpnet

NYÅPNING: Furua-kiosken, som nå er et gatekjøkken, ønsket lørdag igjen gjestene velkommen. Modassar Shah er ansatt i gatekjøkkenet langs Slemmestadveien ved Blakstad Bryggevei.

Nå kan du igjen stoppe langs Slemmestadveien for en gatekjøkken-pause.

Legendariske Furua-kiosken, mellom Vollen og Blakstad, er nemlig gjenåpnet etter mange år med stengt luke. Første åpningsdag var lørdag, og innehaver Afzal Shahzad Ahmed og de ansatte hadde pyntet med blomster, flagg og ballonger.

– Vi har pusset opp en god del; det trengtes. Bygget var ganske umoderne, sier Afzal Shahzad Ahmed.

Furua-kiosken er navnet som går på folkemunne. Men navnet er nå Furua Pizza og Grill, for det er gatekjøkkenmat det selges mest av.

– Vi har både pizza, kebab, hamburger og selvsagt is og en del annet, forteller innehaveren.

Afzal Shahzad Ahmed forteller om godt med kunder både lørdag og søndag.

– Mange ga uttrykk for at de er glad for at vi har åpnet igjen. Folk spiste is og drakk brus i varmen. Jeg tror de koste seg, sier han.

LES OGSÅ:

Nostalgi: Furua på Furua  

Nostalgi: Kioskene som forsvant

Vellet reagerte

Bygget har i flere år forfalt, ettersom det ikke har vært kontinuerlig drift der. Budstikka skrev i fjor sommer at den lokale velforeningen reagerte på konsekvensen av at gatekjøkkenet hadde stått tomt en stund.

– Ugresset gror, og søppel begynner å hope seg opp. Vi vil kontakte eier og høre hva som kan gjøres. Stedet er alt annet enn flott, sa vellederen da.

Nå er det altså tatt noen grep, og innehaver Afzal Shahzad Ahmed satser i første omgang på å holde åpent fra kl. 11-21 alle dager.

 

EGET POSTKORT: Furua kiosk i begynnelsen av 60-årene, lenge før pizza og kebab gjorde sitt inntog. Legg merke til det originale furutreet. Postkortet er utlånt av Ellen Gustafsson.

Gatekjøkken fra 1994

Furua-kiosken heter ikke nettopp det for ingenting. Våren 1994, da kiosken ble stengt etter at de gamle driverne la inn årene, skrev Budstikka: «Unge og gamle, seilere og trailersjåfører, alle har et forhold til Furua. Da den gamle furu, som i sin tid ga navn til kiosken, døde av elde, reiste det seg et krav om å få plantet en ny. Det ble gjort, nå er det kiosken som savnes.»

Det hører med til historien at kiosken ble gjenåpnet den gang i 1994, med ny driver, Sten Ruud. Det var i den forbindelse at kiosk ble til gatekjøkken. Høsten 1994 skrev Budstikka: «Etter å ha overtatt leiekontrakten fra Reidun og Knut Sundbye har han arbeidet med søknader og ombyggingsplaner siden i sommer. I dag åpner han kiosken med tilhørende gatekjøkken.»

Kiosken ble første gang åpnet i 1955, og i drøssevis av år var altså gatekjøkkenet ved Blakstad Bryggevei et landemerke og «kjøkken nummer to» for mange.

LES MER:

Ny driver skal få Esso-stasjon på Rykkinn i gang igjen

Birkheim-kiosken og en gullgraver i Sandvika

Les flere artikler