Skip to main content

Døve Stian har endelig fått jobb

FORNØYD: – Selvfølelsen er blitt mye bedre etter at jeg kom ut i jobb, sier Stian Rusten.
FORNØYD: – Selvfølelsen er blitt mye bedre etter at jeg kom ut i jobb, sier Stian Rusten.

I arbeid. Han søkte over 100 jobber, men fikk bare avslag. Nå har døve Stian Rusten (26) endelig fått jobb på Ikea.

– Selvfølelsen er blitt mye bedre, sier Stian Rusten i en e-post til Budstikka.

Da Budstikka skrev om 26-åringen i januar 2014 hadde han søkt over 100 jobber, uten å bli kalt inn til et eneste intervju.

Rusten fortsatte søkingen, og i februar 2015 fikk han endelig napp hos Ikea på Ringsaker, nært sitt hjemsted. Der har han vært ansatt siden den gang, og han forteller at jobben betyr mye for ham.

– Det er godt å være i arbeid og få noe ut av dagen. Det er fint å kunne bidra litt selv også, sier Rusten.

 

Vant på personlig oppmøte

Rusten er ansatt i en 80 prosent stilling, og har som oppgave å drive salgs- og kundeveiledning, generelle arbeidsoppgaver ute i avdelingene og enkelte administrative oppgaver.

– Jeg trives godt på Ikea – det er et flott arbeidsmiljø og en god atmosfære, sier 26-åringen.

Rusten kom tilfeldigvis i kontakt med Ikea på en jobbmesse på Lillehammer i regi av Nav. Her hadde han en hyggelig samtale med deres utsendte, og ble bedt om å sende en søknad. Deretter ventet intervju, og til slutt kom endelig jobbtilbudet.

– Jeg merker at det faktisk er mye bedre å møte opp personlig. Da får arbeidsgiverne et mer riktig inntrykk av hvem jeg er, og hvordan det er å være døv arbeidssøker, sier Rusten.

– Dessverre er det lite kunnskap om døve i arbeidsmarkedet, legger han til.

LES OGSÅ: Blinde Eriks kamp for å slippe trygd

Statsstøttet tegnspråktolk

Under arbeidsdagen har Rusten med seg en tegnspråktolk, som hjelper ham å kommunisere med både kunder og kolleger. Tegnspråktolken er dekket av staten, og medfører ingen ekstra kostnad for firmaet.

– Jeg bestiller tolken, mens arbeidsgiver har ansvar for å gi beskjed om hvor mye tolken trenger å være til stede, forklarer 26-åringen.

I begynnelsen var kollegene litt uvante med å ha tolk til stede, men det har gått seg fint til, forteller Rusten.

– Nå bryr de seg ikke lenger om at tolken er til stede, og er ikke bekymret for hvordan de skal kommunisere med meg, sier han.

Tilbakemeldingene fra kundene har også vært gode, ifølge Rusten.

– Kunder har kommentert at de er imponerte over at Ikea også tar inn døve ansatte, da det viser at det finnes muligheter i arbeidsmarkedet, forteller han.

LES OGSÅ: Ledighet blant unge er den største risikoen

 

I JOBB: Etter flere år med jobbsøknader fikk Stian napp hos Ikea.
I JOBB: Etter flere år med jobbsøknader fikk Stian napp hos Ikea.

På vei mot fagbrev

Ved siden av jobben er Rusten nå også i gang med å ta salgsfagbrev, som han fikk tilbud om av arbeidsgiveren på lik linje med andre ansatte.

– Jeg tenkte at det var lurt å ta det, da det gir økt kunnskap og kan være lurt å ha med seg videre hvis jeg skulle bytte jobb senere, sier han.

Med en fot innenfor i arbeidsmarkedet drømmer Rusten om å bygge seg oppover, åpne nye muligheter og strekke seg etter nye mål.

– Det viktigste er at en selv må ta initiativ, og at arbeidsgiveren må tørre å satse. Så fort man er i gang er problemet over – det forsvinner så mye at man ikke tenker over det, avslutter han.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.