Skip to main content

Bondilia trues av boligutbygging

Egil Egebakken var Herman Bendixens elev fra 1970 til 1973. Nå fronter han verneaksjonen for Bondilia ved Bondivann.
Egil Egebakken var Herman Bendixens elev fra 1970 til 1973. Nå fronter han verneaksjonen for Bondilia ved Bondivann.

Kunstnerboligen Bondilia står på verneliste over faste kulturminner i Asker. Kunstnere og kunstinteresserte har startet opprop på Facebook om å bevare Bondilia.

– Bondilia er en av de eldste bygningene i Asker. Jeg blir skremt med tanke på at huset kan rives. Da er det ikke noe kunstnermiljø igjen, sier Bend Bendixen, sønn av kunstnerekteparet Herman og Signe Bendixen.

Del på Facebook

Kunstnerboligen Bondilia har huset en rekke kunstnere siden 1907. I forbindelse med utbyggingen langs Bondivann som begynte i februar 2011.

– ABBL vil være tjent på å ta vare på huset. Det kommer til å være en attraksjon for Askers befolkning, sier Egil Egebakken, som var Herman Bendixens elev.

NBK venter på kommunen

Foreløpig har i overkant av 100 personer meldt seg inn i Facebook-gruppen «Bevar Bondilia». Bondilia ble bygget i 1750, og senere bygget på i 1907 da maleren Andreas Signdahlsen flyttet inn.

Les flere kulturnyheter fra Budstikka her

For ett år siden fikk Bend Bendixen en henvendelse fra ABBL om at huset kunne bli revet i forbindelse med utbyggingen langs Bondistranda.

Bondilia er uregulert, men står på verneliste klasse B i kommunens forvaltningsplan for faste kulturminner i Asker. NBK ønsker nå å selge boligen til Asker og Bærum boligbyggerlag (ABBL) når Asker kommune regulerer tomten.

– Vi har vurdert det som lite hensiktsmessig å beholde tomten, og derfor vil vi selge den mens den ennå er noe verdt, sier Gjert Gjertsen, daglig leder i NBK.

Les mer om ABBL

ABBL vil rive

ABBL og Peab Bolig AS eier utbyggerfirmaet Bondistranda Utvikling AS. Siden den forrige kommuneplanen har ABBL vært i dialog med Asker kommune om å få omgjort tomten til boligformål.

ABBL vil rive boligen og bygge nye boliger ved Bondivann i Asker.

– Det er en fordel for boligområdet at huset blir fjernet, det er lite igjen av det opprinnelige ved boligen. Men om huset blir revet, avhenger av hva kulturminnevernet mener, sier Mette Heidi Kirksæther, prosjektsjef i ABBL.

Les flere lokalsaker fra Asker her

Les mer om Bondilia i onsdagens papirutgave av Budstikka.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.