Hvorfor har nettopp jeg blitt syk? Er kreft smittsomt? Kan jeg bli frisk?
Når barn selv eller noen rundt dem får kreft, kommer mange gode spørsmål som voksne gjerne sliter med å svare på. Det ønsker biolog Sarah Herlofsen fra Asker å gjøre noe med gjennom sin ferske barnebok kalt «Hva er egentlig kreft?».
Boka forklarer med enkelt språk, lett forståelige eksempler og illustrasjoner biologien bak sykdommen, samtidig som det gis svar på større spørsmål sendt inn fra barnefamilier selv.
LES OGSÅ:
- Gjennombrudd i kreftstudie: Bruker immunceller fra friske mennesker
- – For oss er det et kappløp med tiden
Skrev boken hun ikke fant
– Jeg har alltid snakket mye med egne barn om hvordan kroppen fungerer. Da bestefaren min ble syk for tre år siden, kjente jeg likevel at det var vanskelig å snakke med dem om kreft, og jeg lette etter en bok som kunne hjelpe meg. Det fant jeg ikke, og med det ble dette prosjektet satt i gang, forteller Herlofsen.
Boka er utviklet i samarbeid med Kreftforeningen og har fått støtte fra Det faglitterære fond, samt at både selskaper og privatpersoner har vært med på å støtte opp om den.
– Dette er boken vi har lett lenge etter. Endelig har vi et verktøy for å formidle på en god måte hva som skjer når man får kreft og hvorfor det skjer, sier styremedlem i Barnekreftforeningen i Oslo og Akershus, Anna Starberg.
LES OGSÅ: Kreft-skanning på Bærum sykehus settes på vent
– Kreft er ikke et monster
Der tidligere bøker om kreft for barn har fokusert mye på følelser, ønsker Herlofsen å ta forklaringen av selve sykdommen ned på barnas nivå.
– Dette gjør det mye mindre skummelt for barna. De tenker kanskje at kreften er et monster som spiser dem opp fra innsiden, og da er det viktig å forklare at det er bare syke celler, som man kanskje kan fjerne, sier Herlofsen.
LES OGSÅ: Regional cellegift er Arnes siste håp for å leve
Skriver om døden
Ett av kapitlene i boken handler om døden, som gjerne er et vanskelig tema å snakke om.
– Voksne vil gjerne beskytte barna, og ønsker ikke å snakke om døden. Alle barna jeg har snakket med i dette prosjektet har imidlertid spurt meg om døden, og jeg tenker det er viktig å ha et åpent forhold også til dette, sier hun.
Amalie Hassum Larsen (5 1/2) og mor Charlotte Larsen tror boken kan være til stor hjelp både for dem selv og andre.
– Den virker veldig praktisk rettet og tar opp hverdagslige problemstillinger, noe jeg tror er veldig nyttig, sier mor Charlotte Larsen.
LES OGSÅ: Døden skilte Tonje og Niels fra sine ektefeller. I sorgen fant de hverandre