Etterlyser flere hundre frivillige

Bjørg Wensberg fra Fornebu besøker Astrid Dyvi i sommer. TIl vanlig er jobber hun som frivillig i tralletjenesten.

Bjørg Wensberg fra Fornebu besøker Astrid Dyvi i sommer. TIl vanlig er jobber hun som frivillig i tralletjenesten. Foto:

Røde Kors i Asker og Bærum har behov for flere nye frivillige. Aller mest trengs menn til å være flyktningguide.

DEL

Omsorgskoordinator i Bærum Røde Kors, Ina Lindblom, forteller at de for øyeblikket trenger 60 flyktningguider, 50 besøksvenner og 40 til ungdomshuset Fellesverket. I tillegg trengs det folk til å hjelpe med norskundervisning for kvinner, norsktrening, besøksvenn med hund og leksehjelp.

I dag er bare 30 prosent av de frivillige på huset menn. Røde Kors vil gjerne ha flere.

– Det er særlig mange unge mannlige flyktninger som trenger flyktningguide, forteller Lindblom.

– Men det vil ikke si at vi ikke ønsker at kvinner også søker seg til den tjenesten. Vi har behov for alle, understreker hun.

Hun tror kvinner har lettere for å melde seg til frivillig arbeid.

– Mennene kommer ikke hit så lett av seg selv, men hvis de blir spurt er det ikke sånn at de sier nei, sier Lindblom.

LES OGSÅ: Behovet for frivillige stort – interessen har falt dramatisk 

Også i Asker Røde Kors er det mest behov for flere nye til besøkstjenesten og flyktningguiden. Til sistnevnte trengs det anslagsvis 50 nye mannlige frivillige.

– Mange av våre deltagere trenger en person de kan snakke norsk med, hjelpe å forklare norsk kultur til eller til å bygge et større nettverk i lokalsamfunnet, sier Madeleine Midtgaard i Asker Røde Kors.

Lindblom forteller at det høsten 2015 meldte seg svært mange frivillige på grunn av alle flyktningene som kom til Norge.

– Den pågangen har gitt seg og er nå tilbake på det normale, men det er nå mange av dem som kom som flyktninger blir bosatt, og derfor trenger vi frivillige like mye nå som vi gjorde høsten for to år siden, sier Lindblom.

LEST DENNE? Søker flere besøksvenner til Ila-fanger 

Får en god følelse

Bjørg Wensberg fra Fornebu har vært frivillig i tralletjenesten til Røde Kors i 12 år. En gang i uka har hun møtt opp på Bærum sykehus og solgt aviser, magasiner og sjokolade. Nå i sommer er hun også frivillig i besøkstjenesten da mange av de faste er på ferie.

– Ved å være frivillige får jeg en god følelse når jeg er ferdig for dagen, forklarer hun.

Opp gjennom årene har hun hatt mange minneverdige samtaler med de hun har møtt via frivillighetsjobben.

– Jeg får truffet mange hyggelige mennesker – både de jeg besøker og også andre frivillige, sier hun.

I tillegg er det for hennes egen del sosialt og de frivillige har ulike sammenkomster i løpet av året. Onsdag besøkte hun Astrid Dyvi (83) for første gang.

– Det var hyggelig, sier Dyvi.

DEBATT: Den nødvendige frivilligheten 

Bruker sommeren på å være frivillig

Thea Holtlund Jacobsen (20) fra Dønski meldte seg som frivillig for Bærum Røde Kors like før sommeren. Ettersom hun ikke skulle jobbe hele sommerferien, hadde hun litt ekstra tid og ville gjerne bidra.

– Jeg var litt stresset i starten fordi jeg ikke visste helt hva jeg gikk til, men det viste seg å bli veldig positivt. sier Jacobsen.

Nå i sommer besøker hun en dame på 93 år som Jacobsen beskriver som både sprek og morsom.

– Jeg synes det er hyggelig å hjelpe til men jeg var ikke sikker på om det kom til å gi meg så mye, men etter jeg begynte er det like så hyggelig for meg som for henne, sier hun.

Det kreves ingen spesielle kvalifikasjoner for å bli frivillig i Røde Kors, men det er et ønske om at man kan binde seg i en periode på ca. ett år. Nødvendig opplæring blir gitt av Røde Kors.

Artikkeltags