Stor museumshelg - se gamle gårdsmaskiner og kanon

MELKEVOGN: Øystein Holmen fra Bærum Landbruksforening viser frem den gamle melkekjerra som stilles ut på Wøyen Gård. Den kjørte kald melk ut til folk på Stabekk før krigen.

MELKEVOGN: Øystein Holmen fra Bærum Landbruksforening viser frem den gamle melkekjerra som stilles ut på Wøyen Gård. Den kjørte kald melk ut til folk på Stabekk før krigen. Foto:

Det er kulturminnedager og flust av museer er åpne som ellers ikke er det. På Wøyen gård kan du ta låvebroa inn i gamle dagers jordbruk.

DEL

Det er medlemmer i Bærum Landbruksforening som har fylt 950 kvadratmeter i øverste etasje på låven til Wøyen Gård med tidligere tiders landbruksredskap. De vet ikke hvor mange gjenstander, men mener det må med smått og stort må være godt over 1.000.

280 år gammel slede

– Den aller eldste er en slede fra Nedre Berger gård i Asker som er 280 år gammel, sier Øystein Holmen, selv bonde på Økri gård. Han forteller at den er pusset opp, men at det er mot normalt;

– Det riktige er å vise den slik den var da den var i bruk, ellers blir det feil. Intensjonen vår med samlingen er i 12. time å ta vare på gammel landbruksredskap, ellers vil den bli skrotet, sier han.

– Ja, det er viktig å ta vare på Bærums gamle landbrukshistorie, sier Ørnulf Helgerud.

HAKKELSMASKIN: Ingunn Stuvøy fagansvarlig kulturvern i Bærum, Helge Nordli t.h. og Ørnulf Helgerud ved en hakkelsmaskin som kuttet høy til for.

HAKKELSMASKIN: Ingunn Stuvøy fagansvarlig kulturvern i Bærum, Helge Nordli t.h. og Ørnulf Helgerud ved en hakkelsmaskin som kuttet høy til for. Foto:

Og lørdag kan du se utstillingen som sjelden vises, da dette drives på dugnad og det har sine utfordringer å finne folk til å holde det åpent ofte. Men i anledning de nasjonale kulturminnedagene er samlingen tilgjengelig. Det er også andre steder som ikke er det så ofte, som kraftstasjonen Spigerbruksfallet ved Glittredammen og Ovnsmuseet på Bærums Verk. På Fornebu kan du også ta en kikk på Villa Birkeli, som ble bygget for statsminister og utenriksminister Christian Michelet, og Fridtjof Nansens Polhøgda.

LES OGSÅ: Nostalgiske postkort

Asker Museum kan på sin høsttakkefest søndag skilte med en brutal sak, en kanon.

– Ja, nytt i år er en ferdig restaurert kanon fra Jacob Aalls jernverk. Den er fra 1876, og siden den ble produsert i Norge og solgt til utlandet passer den godt med årets tema for kulturminnedagene «Typisk norsk – ikke bare norsk», sier Fredrikke Hegnar von Ubisch, avdelingsdirektør for Asker Museum.

SE FLERE BILDER HER: Høsttakkefest på Asker museum

Gir livet litt større verdi

Hun legger til at bunadene de viser frem også er i tråd med temaet, bokstavelig talt, siden de er inspirert fra blant annet Holland.

– Viktig med kulturminnedager?

– Gjennom slike dager gjøres kulturminner lettere tilgjengelig. Og det er bra, for ved å vise historien kan folk få kunnskap, og skjønne hvordan ting har blitt som de har blitt, se sammenhenger. Og det gir livet litt større verdi mener jeg, sier hun.

Artikkeltags