– Interessen for friluftsliv har aldri vært så stor. Det er klart vi er kjempefornøyde, sier Nils Øveraas (57), generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT). På Budstikkas oppfordring tusler turgeneralen fra Slependen inn i Nesøyaskogen sammen med resten av DNTs ledertrio for å oppsummere 2015, med status som friluftslivets år.
En spørreundersøkelse MMI har gjort, viser at nær én million voksne nordmenn har vært mer på tur i 2015 enn i 2014. Funnene rimer godt med foreningens egne tall: Medlemsmassen har vokst med fem prosent det siste året, til rekordhøye 270.250 medlemmer.
– Friluftslivet er i vinden som aldri før. Det er utrolig gledelig at vi har hatt en så stor medlemsvekst, spesielt blant barn og unge, sier Berit Kjøll (60) fra Nesøya, styreleder i DNT.
– Særlig i en tid da folk har dårligere tid er det fantastisk å se hvordan turlivet blomstrer – jeg er imponert over hvordan frivilligheten myldrer og gjør at vi kan skape turglede for så mange, sier Henning Hoff Wikborg (51) fra Tanum, som leder DNT Oslo og omegn med rundt 80.000 medlemmer, 15.000 av dem fra Asker og Bærum.
LES OGSÅ: Stabekkelever har rådyrjakt og trefelling på pensum
Flest DNT-medlemmer
På våre trakter har friluftsfolket opplevd mye godt i år: Ny låve ved Sæteren gård gir rom for mange flere, ny lavvo ved Nedre Gupu, samt at Svartvannshytta i Vestmarka er innlemmet i DNT-familien. Dessuten er en rekke nye stier tilrettelagt nærmere enn 250 meter fra der folk bor i Asker. Og familiemedlemskap er nettopp innført for å få med enda flere barnefamilier.
– Mest stolt er jeg av at vi har fått i gang ferskingkurs for barn og unge som ikke har friluftsliv som ballast hjemmefra, sier Henning.
LES OGSÅ: Pakk for natt i naturen
Bærum og Asker er faktisk de kommunene i landet som har flest DNT-medlemmer i forhold til folketallet.
– Det er nok ikke helt tilfeldig. Vi bor så flott til her, tett på naturen og masse friluftsinteresserte mennesker. Begge turlagene her er utrolig veldrevene og aktive, skryter Berit, som leder DNT-trioen gjennom nærskogen sin på Nesøya. Her går hun ofte for å lufte seg selv og de to engelsk setterne sine.
– Skogen er en oase, sier Berit og legger ut om sine favorittløyper i nabolaget på Nesøya, på Brønnøya og rundt Semsvannet. Hverdagsturene langs fjorden og i marka like ved der de bor er viktig for dem alle tre.
LES OGSÅ: Mener skitrasé ble ødelagt av skogsdrift
På tur i samtlige fylker
– Jeg er avhengig av utsikt. Hjemmefra kan jeg både se ut over fjorden, gå på skiturer og turorientering i Vestmarka, sier Nils, som har vært en slags friluftslivets ordfører nettopp i år og gått tur i alle landets fylker.
– Det har vært veldig artig, det innebærer alt fra å åpne «Ekstremsportveko» i Voss med å hoppe i fallskjerm for første gang til å åpne nye hytter og stier for turglade mennesker.
LES OGSÅ: Gled deg til nye rundløyper og smarte fotturer rett utenfor stuedøra
Rappllering med Widvey
Å klatre og rappellere ned Romsdalshorn sammen med ex-kulturminister Thorhild Widvey har vært har et av årets høydepunkt for Berit. Grensesprengende var det, får vi vite.
– Jeg har vært på så godt som alle de betjente hyttene våre. Alle er flotte, men å være sammen med familien på Iungsdalsytta i Skarvheimen, der de har egen seter og du kan dra fisk rett fra vannet, har vært noe av det aller beste for meg i år, sier Henning, som er sjef for 22 av de store, betjente DNT-hyttene rundt om i den norske fjellheimen. For ikke å snakke om en drøss populære markahytter.
– Da vi portrettintervjuet deg i januar, sa du at et mål for 2015 var å overnatte ute på Ramsåsen i Vestmarka. Hvordan gikk det?
– He-he, det hadde jeg glemt! Jeg har vært på Ramsåsen mange ganger de siste 12 månedene, men har ikke tatt meg tid til å overnatte. Jeg er uansett mest glad i å se fremover – nå har jeg noe å glede meg til neste år også.
LES OGSÅ: Naturvernforbundet bekymret for at markagrensen flyttes