Kledde seg som elefant – tok over etter Kaptein Sabeltann

Teater: Pia Borgli går fra rollen som Elefantus til å produsere forestillingen.  FOTO: TRINE JØDAL

Teater: Pia Borgli går fra rollen som Elefantus til å produsere forestillingen. FOTO: TRINE JØDAL

Teaterstykket om de utstøtte elefanten – avløste Kaptein Sabeltann. Begge hadde stor suksess på Hvalstrand. Nå åpnes dørene til Asker kulturhus for Elefantus.

DEL

Det er drøyt 20 år siden Kaptein Sabeltann ble spilt, som nattforestilling i strandkanten på Hvalstrand.

Den gang skrev Budstikka at Terje Formoe overlevde sitt livs stunt. Han planla og gjennomførte en Sabeltann-sommer på Hvalstrand kun med et par måneders forberedelser. Hver forestilling var utsolgt. Trafikken gikk smertefritt. Uværet holdt seg borte. Selv tordenvær ventet til sjørøveren var ferdig, og det ble ekstraforestillinger.

Men selv om den grusomme sjørøveren ble populær blant både blant små og store, så flagget han ut og forlot Askerlandet.

Sjørøveren vendte hjem til Kristiansand og Kjuttavika.

Kapret scenen

Det var da Elefantus entret scenen med nattforestillinger for små og store. Inni Elefant-kostymet var Pia Borgli (58). Der trivdes hun godt:

– Jeg kan ikke si annet enn at det var gøy å spille på Hvalstrand, sier hun om oppsetningen som var første gang i 1996.

– Dette er en søt liten historie, med kjempefin musikk og flotte kostymer. Stykket spenner fra morsomt, men litt trist – til en spennende og lykkelig slutt, fortsetter Borgli.

Den gang hadde hun med seg Elsa Lystad og Mads Ousdal til forestillingen bak stupetårnet på sandstranden.

Nå har hun med små skuespillere fra Larvik Barne- og Ungdomsteater til Kulturhuset i Asker.

Gratis opplevelser

– Det er snart kulturfestival i Asker, og alle barn kan gå på teater og oppleve denne barnemusikalen helt gratis, legger hun til.

Skuespilleren fra Asker hadde tidligere hovedrollen, som den modige elefanten som rømmer fra sirkus. Nå skal forestillingen vises tre ganger i multisalen, fredag 26. mai og søndag 28. mai. Da skifter Pia Borgli rolle fra skuespiller til produsent.

Hun spilt mange roller, som nisseunge på tv, i Amalies jul og blånisse i Jul på Månetoppen. Hun har vært med i Sesam Stasjon og hatt roller i Hotel Cæsar og skrevet lokale spill med utgangspunkt i forfattere som Arild Nyquist og Agnar Mykle.

Men nå er det barneforestillingen Elefantus som får full oppmerksomhet.

LES OGSÅ: Stella (9) måtte sages ut av brannvesenet 

Frihet for dyr

Forestillingen Elefantus tar utgangspunkt i barneboken som Anne-Lise Gjerdrum fra Vettre skrev, med tegninger av Hans Normann Dahl. Boken ble utgitt på Cappelen forlag, og kom også som lydbok. Teaterstykket er vist på mange scener, som i Tønsberg og i Larvik.

Borgli forklarer budskapet slik:

– Dette handler om å være fri. Det er både en menneskerett og en dyrerett. Ingen skal bestemme over andre. Er man kommet i en vanskelig situasjon, trenger man som regel gode hjelpere. Også er det en fordel å ha viljestyrke.

Mari Haugen i Asker kulturhus tilbyr gratis buss til barn fra Dikemark asylmottak.

– Elefantus er en nydelig forestilling, som viser hvor viktig det er å være fri. Det er ingen selvfølge i dag, sier hun og legger til at barn fra tre lokale SFO har hentet billetter, sier hun.

– Vi deler ut gratisbilletter, fordi vi synes det er viktig at alle barn får mulighet til å besøke kulturhuset. Og det er heller ikke alle som reiser på hytta denne helgen, forteller Haugen.

LES OGSÅ: Slik skal de klare 150 forestillinger på ni dager

Flere gratis forestillinger

Pia Borgli er involvert i flere arrangementer under kulturfestivalen. Alle er gratis og alle har med musikere fra Asker.

Hun skrevet en forestilling om filosofen Peter Wessel Zapffe, som bodde i Asker og fikk arbeidsrommet sitt bygget opp ved Asker museum.

Onsdag 24. mai klokken 19 kan du høre om ham på Asker bibliotek.

Forestillingen heter «Barnet, kvinnene og Evigheten». Hun har med musikerne Toril Syrrist-Gelgota og Povilas Syrrist-Gelgota fra Oslo-Filharmonien.

Den neste forestillingen handler om Bob Dylands romantiske sanger og er på Baracoa søndag 21. mai klokken 19.

– Jeg har laget «Dylan & Damene», sammen med Ida Lind og Rolf- Olav Ringkjøp. Vi fremfører kjærlighetssanger og tekster av Bob Dylan. Også forteller jeg forteller litt om han! sier Borgli.

Her er programmet til Asker kulturfestival 2017, som er fra lørdag 20. til søndag 28. mai.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Artikkeltags