Skip to main content

Asker hedrer sine helter

KUNST- og identitetsprosjekt: Rigmor Stenvik, rådgiver i Asker kommune, er godt fornøyd med at politikerne har sagt ja til at prosjektet med å hedre historiske personer fra Asker kan begynne. – Jeg er spent på hva vi kan få til, sier hun. FOTO: EVA GROVEN

Med kunst skal Asker hedre historisk viktige personer. Målet er å skape identitet og samhold i den nye storkommunen.

– Vi lenge snakket om hvordan vi kan hedre viktige personer fra Asker, som Jens Evensen, Peter Wessel Zapffe og Erik Bye. Vi får ganske mange henvendelser fra publikum om dette. Det er mange som fortjener å løftes frem, og som Asker kan være stolte av, sier Rigmor Stenvik, rådgiver hos Strategi og samfunn i Asker kommune.

Sist uke vedtok en enstemmig komité for teknikk, kultur og fritid å sette ned en fagkomité som skal starte prosjektarbeidet.

– Det har vært mange ideer på bordet tidligere. Vi har diskutert «street of fame», «wall of fame», statuer og skulpturer, men nå skal vi finne den virkelig gode ideen, sier Stenvik.

– Det eneste vi vel egentlig har bestemt er at det ikke blir tradisjonelle byster eller statuer. Vi vil ha noe mer kreativt enn det.

HEDRES? Jens Evensen (1917–2004) var jurist, diplomat og politiker, blant annet handels- og havrettsminister. Han bodde i Vollen. FOTO: PRIVAT

LES OGSÅ: Slik var livet til Jens Evensen i Vollen

Håper på overraskelser

Etter at fagkomiteen har lagt de estetiske premissene for prosjektet og de økonomiske rammene er klare, ønsker kommunen å engasjere innbyggerne til å finne personene som skal hedres. Målet er å skape engasjement og tilhørighet.

– Dette prosjektet kan gi oss identitetsmarkører, og kommunesammenslåingen et gyllent tidspunkt. Sammenslåingen markerer en ny fase i Askers historie, hvor vi skal skape en ny fellesskapsfølelse, sier Stenvik.

Hun får støtte av leder i komité for teknikk, kultur og fritid, Terje Lindberg (H).

– Personer som har levd i Asker sier mye om hva Asker-samfunnet har vært, og hva vi har potensial til å bli. Jeg gleder meg til å se hvem folk ønsker å løfte frem. Og håper det kommer noen overraskelser, sier han.

HEDRES? Askerbøringen Erik Bye (1926-2004) var en kjent og kjær TV-personlighet, sanger og journalist. FOTO: TRINE JØDAL

LES OGSÅ: Bye-biograf: - Erik Bye levde uten filter

– En kunstinstallasjon er ikke billig

Planen er at første installasjon er klar samtidig som den nye kommunen, i 2020. På et sted der folk kan oppleve den.

– Vi tenker oss å lage noe utendørs. Kanskje de nye tettstedene skal huse sine installasjoner, eller hva med kunstverk på den nye lange kyststien vi får? Mulighetene er mange, sier Stenvik.

– Hedrer man Erik Bye er det kanskje naturlig å gjøre det på et sted som forbindes med kunst og kultur. Mens en Jens Evensen-installasjon hører hjemme et sted ved sjøen, mener hun.

– Har dere noen idé om hva dette vil koste?

– Ikke foreløpig. En kunstinstallasjon er selvsagt ikke billig, men kunst og kultur er verdt å bruke penger på. Det er gode virkemidler for å skape noe positivt for fellesskapet.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.