Skip to main content

Asker har tapt på oljesmellen

MØRKERE UTSIKTER: – Oljesmellen har slått til hardest i Rogaland, men nå rammes også ingeniørbedriftene med bred hånd, ikke minst her i Engineering Valley, konstaterer Askers rådmann Lars Bjerke (t.v.) og næringssjef Morten Bastrup.
MØRKERE UTSIKTER: – Oljesmellen har slått til hardest i Rogaland, men nå rammes også ingeniørbedriftene med bred hånd, ikke minst her i Engineering Valley, konstaterer Askers rådmann Lars Bjerke (t.v.) og næringssjef Morten Bastrup.

Asker kommune nærmer seg nå 95 millioner i tapte skattekroner siden oljeprisen begynte å falle i fjor. Utviklingen i næringslivet er viktigere enn noen gang for askerbøringenes videre velferd.

– Vi har fulgt oljeprisutviklingen med argusøyne, og nå ser vi at rekylen er i ferd med å slå inn i kommuneøkonomien for fullt, konstaterer rådmann Lars Bjerke og næringssjef Morten Bastrup – mens de skuer ut over askerbygda, så langt synet rekker fra møterommet i rådhusets sjette etasje.

Der ute, innenfor en radius på en liten kilometer, ligger flere av bedriftene i Askers egen oljeklynge: FMC, Aibel, Kongsberg Oil & Gas Technologies, WesternGeco, TGS, National Oilwell Varco med flere. Og nesten alle nedbemanner (se faktaboks).

– Oljesmellen har slått til hardest i Rogaland, men nå rammes også ingeniørbedriftene med bred hånd, ikke minst her i Engineering Valley. Og hvem vet hvor mange av deres underleverandører, og servicenæringene rundt disse igjen, som får merke konsekvensene.

LES OGSÅ: Næringssjef: – Må tenke omstilling

Ikke lenger like oljesmurt

Asker og Bærum er «oljekommunene» i Akershus, og sammen med Oslo utgjør vi landets nest største oljeregion. Inntektene fra personskattene til alle de oljeansatte som bor i denne regionen har bidratt til en sterk og oljesmurt kommuneøkonomi.

LES OGSÅ: «Oljesjef:»– Vi har litt godt av krisen

Men når oljeprisen stuper og folk mister jobben, renner ikke skattekronene like lett ned i kommunekassene.

Asker fikk inn 45 millioner mindre enn budsjettert i skatteinntekter i fjor, og har en beregnet svikt på 33,8 millioner hittil i år. Kommunen har fått kompensert 16 millioner gjennom revidert statsbudsjett, men ligger likevel an til en samlet skattesvikt for året som helhet på 50 millioner.

LES OGSÅ: Fornebu-lokaler tømmes

 

OFFENTLIG-PRIVAT­SAMARBEID: Kommune og næringsråd samarbeider nært om AskersHus – her ved Lars O. Nordal (f.v.), Bjørn Langvik, Morten Bastrup og Lene Conradi.
OFFENTLIG-PRIVAT­SAMARBEID: Kommune og næringsråd samarbeider nært om AskersHus – her ved Lars O. Nordal (f.v.), Bjørn Langvik, Morten Bastrup og Lene Conradi.

Varslet kutt på 80 mill

Skatt utgjør over halvparten av Askers inntekter – 2,4 av 4,1 milliarder – og selv om 95 tapte millioner på halvannet år utgjør en beskjeden andel av de samlede inntektene, så er det mer enn nok til at rådmannen torsdag varslet kutt på 80 millioner over fire år.

– Det er urolige tider i verdensøkonomien, og norsk økonomi er svært utsatt på grunn av manglende differensiering i næringsporteføljen, sier Bjerke.

Skjevheten gjør seg gjeldende også i Asker, der hver tredje arbeidsplass er direkte tilknyttet oljeindustrien.

LES OGSÅ: Asker kommune må kutte 80 millioner kroner

Samarbeid med næringslivet

Ekspertene spår at oljekrisen vil ramme Asker hardere fremover, og rådmannen tror dagens lavere aktivitetsnivå neppe er en korreksjon, men snarere mer varig.

– Så økonomien og velferden må tilpasses de nye økonomiske rammebetingelsene, sier Bjerke.

Arbeidet med næringspolitikken blir også viktigere enn før.

LES OGSÅ: Den store jobbjakten i Asker

– Staten sitter med de sterkeste virkemidlene, og det blir spennende å se hva som presenteres i statsbudsjettet 6. oktober. Men det ligger et stort ansvar også på oss i kommunene til å føre en offensiv næringspolitikk, samtidig som vi samarbeider nært med næringslivet gjennom ulike tiltak og prosjekter, slik vi gjør i AskersHus, sier næringssjef Bastrup.

Han understreker at to av tre arbeidstagere i Asker pendler ut av kommunen etter jobb, slik at det er viktig å tenke regionalt.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.