Hun leste 73 bøker i sommer

MEST: Claire Hauan som leste mest i Asker med favorittboken, «Happy Ending, liksom?». Den har hun lest fem ganger.FOTO: KARL BRAANAAS

MEST: Claire Hauan som leste mest i Asker med favorittboken, «Happy Ending, liksom?». Den har hun lest fem ganger.FOTO: KARL BRAANAAS

12.652 sider har Claire Hauan (9) lest bare i sommer. Dermed vant hun lesekampanjen Sommerles i Asker – som ble en suksess.

DEL

Sommerles er en nasjonal kampanje for å øke leselysten blant barn på barneskolen. Asker bibliotek prøvde den for første gang i år, og fra 1. juni til 31. august deltok 949 barn og leste til sammen 9.147 bøker, med totalt 1.135.790 sider. Og hun som leste aller flest var Claire Hauan fra Asker. Hun pløyde gjennom 12.652 sider fordelt på 73 bøker.

Hun begynte å lese bøker selv i andre klasse, og går nå i fjerde.

– Jeg liker bøker veldig godt, at de er spennende og morsomme å lese, sier hun og forteller at hun setter pris på både vitse- og gåtebøker.

LES OGSÅ: Biblioteksjef med sag kutter hyllene en halv meter

Leste før andre våknet

I sommer leste hun ofte før de andre i familien sto opp. «En pingles dagbok» av Jeff Kinney og «Dustedagboka» av Rachel Renée Russell, har vært blant favorittene, men den aller beste er;

– «Happy Ending, liksom?», den har jeg lest fem ganger, sier hun om boken skrevet av Nina Elisabeth Grøntvedt.

– Leser du raskt?

– Jeg leser ganske fort hvis det er spennende, sier hun.

Pappa Steinar Hauan forteller at de har vært opptatt av å stimulere leselysten både for Claire og tvillingsøster Sophie.

– Vi begynte tidlig å ta dem med på biblioteket, om sommeren en til to ganger i uken, og ellers i året en gang i uken. Vi leser også sammen med og for dem, og så må de lese for oss. For at skolen skal være gøy må de kunne lese godt, sier han.

Nådde flere barn

Også Asker bibliotek nådde ut til flere barn med denne motivasjonskampanjen for leselyst enn med den tidligere «Bokjakt».

– Da var det barn mellom 8 til 10 år som skulle lese fem bøker i løpet av sommeren, og i snitt deltok 100 stykker, sier bibliotekar Helene Nyen.

Hun forteller at de hadde «Bokjakt» i ca. 20 år, og at det nå var på tide med noe nytt.

– Vi må jo henge med på hva ungene gjør, hvilke plattformer de bruker, og her i denne «Sommerles 2017»-kampanjen har vi fått både i pose og sekk. Barna både leser og bruker ulike plattformer som de er fortrolige med, sier hun.

Opplegget med Sommerles går ut på at deltagerne samler poeng som utløser premier som viskelær og blyantspissere.

– Og det tok jo helt av så jeg måtte ut og kjøpe flere premier. Ingen tvil om at dette ble en suksess, sier bibliotekar Nyen, og legger til; – Motivet til oss på biblioteket med kampanjer som dette er jo et ønske om å gi barna leseglede. De skal ikke lese fordi de må, men fordi de har lyst, sier hun.

Nyen forteller at tre på topp i Sommerles i fallende rekkefølge var «Bukkene bruse vender tilbake», «Gutta i trehuset», og «Operasjon plastpose!».

LES OGSÅ: Derfor er Asker bibliotek blant Norges mest brukte

Over 19.000 bøker lest

Også i Bærum er det mange som har deltatt på årets Sommerles. 10.017 bøker på til sammen 1.313.611 sider ble lånt ut til 1.116 deltagere. Det betyr at det i Asker og Bærum ble lest 19.164 bøker. Bærum hadde i tillegg «Bokjakt». Og nasjonalt var det 58 963 barn som til sammen leste over 686.492 bøker.

Artikkeltags