Skip to main content

238 nye boliger på Bjerkås: Politiker mener de bryter med egne prinsipper

Prosjektet på Bjerkås er planlagt i tre, stål, glass, metall og stein. Altså noe for alle.

Prosjektet på Bjerkås er planlagt i tre, stål, glass, metall og stein. Altså noe for alle. 

Foto: ILLUSTRASJON: MER ARKITEKTUR AS

Politikerne er enige om null vekst i personbiltrafikken på Slemmestadveien. Likevel ønsker flertallet flere hundre boliger velkommen. 

Leilighetsbygg i 3–4 etasjer, ti rekkehus, 20 ungdomsboliger og åtte boligtomter. Opp mot 238 leiligheter og kanskje en ny barnehage. Det er hva Elnes Utbygging AS ser for seg på Bjerkås i Asker. 

– Dette er et prosjekt vi har vært på jakt etter, det inneholder boliger til veldig mange kategorier i vårt område. Her er det mulig for storfamilier å leve i det samme området, og vi kan oppnå effekter vi ikke oppnår ellers i Asker-samfunnet, sa Høyres gruppeleder Håvard Vestgren i formannskapet.

Feltet er på nesten 90 mål og har vært avsatt til boligbebyggelse i kommuneplanen siden 2014.

Marianne Riis-Rasmussen (Ap) informerte om at prosjektet har vært langvarig, politikerne ble kjent med det første gang i 2012.

– Vi er positive, det handler om hvordan prosjektet er sammensatt. Her er det en tanke om at man skal kunne bo der fra man flytter inn i ungdomsbolig og kan flytte videre på området til man ender opp i en leilighet, sa hun.

Frykter for Slemmestadveien 

Saken ble også tidligere behandlet i Utvalg for plan og byggesak i slutten av april. Mange av de samme innsigelsene, og for så vidt lovordene, ble fremmet da. 

Boligene er planlagt på åskammen ned mot Sjøstrand.

Boligene er planlagt på åskammen ned mot Sjøstrand. 

Foto: MER ARKITEKTUR AS (ILL.)

– Vi tenker det vil være viktig å avvente dette prosjektet til vi ser hvordan belastningen på Slemmestadveien blir av den store utbyggingen i Slemmestad, sa Oddvar Igland (Sp). 

– I dette området mener vi prosjektet er alt for omfattende dersom det noen gang skal realiseres, sier Igland. 

Senterpartiet skulle gjerne sett prosjektet nedskalert der man i større grad ivaretar de grønne kvalitetene i området. De fremmet et forslag om å sende saken tilbake med beskjed om kraftig nedskalering og bearbeiding. Men det fikk Igland kun med seg SV og MDG på. 

Det går alltid en buss

Trafikkbildet på Slemmestadveien er allerede under press. Høyres gruppeleder mente imidlertid at prosjektet Elnes Søndre gir gode alternativer til bil. 

Håvard Vestgren (H) er positiv til over 200 nye boenheter på Bjerkås.

Håvard Vestgren (H) er positiv til over 200 nye boenheter på Bjerkås. 

Foto: KJETIL OLSEN VETHE

– Jeg vil minne om at bussen går hvert 7–10 minutt i rushet inn mot Oslo. Det er faktisk sånn at om man går ned til Slemmestadveien vil det komme en buss som går dit man skal. Dette legger til rette for økt bussbruk, sa Vestgren.

– Det er vanskelig å komme utenom innsigelsene som har kommet fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Statens vegvesen og Ruter som fraråder å gå videre med planarbeidet. Vi foreslår derfor å avvise forsalget, kontret Elisabeth Holter-Schøyen.

Det kan være trangt i plassen på vei mot Holmen på Slemmestadveien.

Det kan være trangt i plassen på vei mot Holmen på Slemmestadveien. 

Foto: KARL BRAANAAS

– Bryter med egne prinsipper

– Dette vil generere mer trafikk nord for nullvekstlinja. Igjen utfordrer vi våre egne prinsipper, sa Helge Haugen (MDG). 

Nullvekstlinjen handler altså om linjen politikerne selv har trukket tvers over kommunen rett sør for E134 og Slemmestadveien. Nord for denne linjen skal det være null vekst i personbiltrafikken. 

Helge Haugen (MDG) mener politikerne bryter egen prinsipper om null vekst i biltrafikken.

Helge Haugen (MDG) mener politikerne bryter egen prinsipper om null vekst i biltrafikken. 

Foto: KARL BRAANAAS

– Jeg skjønner ikke hvordan det har seg at hver gang vi skal behandle et nytt boligfelt i kommunen, så er det nord for nullvekstlinja eller utenfor knutepunktene. Vi skal bygge alle andre steder enn der vi selv har bestemt at vi skal bygge, undret Haugen.

Men de store er fortsatt størst. Høyre fikk med seg KrF og Frp på at kommunedirektørens forslag nå kan sendes ut på høring og til offentlig ettersyn. 

Det er MER arkitektur AS som har presentert forslaget om reguleringsplan på vegne av Elnes Utbygging AS. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.