Første eksamen for sliten og småsyk russ

SPENT STEMNING: – Jeg er skikkelig stressa. Og litt syk, sa Helene Wold (t.v.) på vei inn for ha eksamen i engelsk ved Asker videregående skole sammen med klassevenninne Varshanaa Ganesh i dag tidlig.

SPENT STEMNING: – Jeg er skikkelig stressa. Og litt syk, sa Helene Wold (t.v.) på vei inn for ha eksamen i engelsk ved Asker videregående skole sammen med klassevenninne Varshanaa Ganesh i dag tidlig. Foto:

For to dager siden tok de av seg russedressen for siste gang. Fredag var det tid for eksamen i engelsk for tredjeklassingene Helene og Varshanaa.

DEL

– Jeg er nervøs, innrømmet Varshanaa Ganesh (19) fra Bjerkås.

– Jeg er skikkelig stressa, selv om jeg er godt forberedt, sa Helene Wold (18) fra Heggedal.

Det var svarene de to klassevenninnene ga på spørsmålet «Hva føler du nå?», mens de var på vei inn i gymsalen ved Asker videregående skole for å ha sin første eksamen i det siste året på videregående skole fredag morgen.

Eksamenen var første prøvelse etter at russetiden var over 17. mai.

LES OGSÅ: Stadig flere klager på eksamenskarakterene

– Vi er mange som er syke

De to jentene innrømmet at formen ikke var helt på topp.

– Jeg hoster mye og har slim i halsen, fortalte Varshanaa.

– Jeg også. Vi er mange som er litt syke, sa Helene, noe som ble bekreftet av host og hark ved pultene inne i gymsalen.  Rundt 30 tredjeklassinger med programfag språk, samfunnsfag og økonomi hadde rigget seg til med pc-er, ordlister og niste.

– Jeg er glad det er engelsk vi skal ha nettopp i dag, sa Helene.

PRØVELSE: Det var prøvelser i engelsk for tredjeklassingene og matte for andreklassingene ved Asker videregående skole i dag.

PRØVELSE: Det var prøvelser i engelsk for tredjeklassingene og matte for andreklassingene ved Asker videregående skole i dag. Foto:

– Eksamen bør rigges før russetiden

At mange russ stiller småsyke på eksamen, setter Arne-Rune Gjelsvik (Frp), leder for hovedutvalg utdanning i Akershus fylkeskommune, svært lite pris på.

 – Eksamen bør rigges før russetiden, sier Gjelsvik. Akershus og tre andre fylker har sammen sendt inn forslag til Kunnskapsdepartementet om å endre rekkefølgen på russetid og eksamen. Saken er ennå ikke ferdig behandlet.

– Men russen er veldig klar over når de skal ha eksamen. De har selv et ansvar som voksne mennesker for å være i form til prøven, sier Gjelsvik.

LES OGSÅ: Klar-ferdig-pugg!

Drøm om kreativ tekst

Helene og Varshanaa avslørte før oppgavene ble delt ut at deres drømmespørsmål var en kreativ tekst. Skrekken: å få et konkret spørsmål om noe de ikke kan.

– Jeg tror dette skal gå greit, sa klassekamerat Håvard Sæther (18) fra Høn like før startskuddet gikk i gymsalen i går. Han mente det ikke skulle ødelegge for engelskprestasjonen hans at det bare var to dager siden han avsluttet russetiden.

– Jeg har god kontroll, jeg har fått russetiden ut av systemet, sa Håvard.

– HAR KONTROLL: – Jeg har god kontroll, jeg har fått russetiden ut av systemet, sier Håvard Sæther (18). Tredjeklassingen fra Asker vgs la vekk russedressen for to dager siden.

– HAR KONTROLL: – Jeg har god kontroll, jeg har fått russetiden ut av systemet, sier Håvard Sæther (18). Tredjeklassingen fra Asker vgs la vekk russedressen for to dager siden. Foto:

Ved Asker blir det arrangert eksamener på løpende bånd fremover: åtte dager blir det eksamen ved skolen fra nå frem til siste prøvelse 2. juni. Fredag hadde også elever på 2. trinn eksamen, i matematikk.

LES OGSÅ: Klagerush på russen

– Det gikk helt greit

Da Budstikka ringte russejentene fredag ettermiddag, var de begge lettet.

– Det gikk helt greit. Men jeg tror det ville ha gått bedre hvis det var lengre tid mellom russetiden og eksamen, sier Helene Wold.

– Del én var som forventet, del to var ikke helt krise, den heller, sier Varshanaa Ganesh, selv om det var analyse og ikke kreativ tekst, som hun hadde håpet på.

– Det er deilig å være ferdig med første eksamen. Nå har jeg bare to skriftlige og én muntlig igjen, forteller Varshanaa.  Neste stopp på eksamenstoget for henne blir norsk hovedmål onsdag.

I alt hadde 674 elever ved de videregående skolene i Asker og Bærum eksamen 19. mai.

Artikkeltags