Alle de stemmeberettigede medlemmene som fylte storsalen i Asker Skiklubbs (ASK) klubbhus på Føyka til sent onsdag kveld ønsker det beste for klubbens fremtid. Men de er langt fra enige om hva som er best av å forhandle eller ikke å forhandle med kommunen om å forlate Føyka. 38 av 60 stemmeberettigede støttet styrets forslag om å sette seg til forhandlingsbordet. 14 stemte imot og åtte unnlot å stemme.

LES OGSÅ: Skiklubbens leder før årsmøtet onsdag: – Vi har det helt greit på Føyka

Vi er nå enige om at vi skal forhandle, og så får vi se hva resultatet blir. Hovedmålet er ikke å flytte, men å skape et best mulig grunnlag for idrettsaktivitet og glede i klubben fremover. Da må vi se på løsninger på Drengsrud, samtidig som vi ønsker eksklusiv tilgang til anlegg andre steder i kommunen. Høn-Landås er nevnt. Det samme er Risenga. Vi vil forhåpentlig vis være til stede på begge disse stedene, i tillegg til Føyka og Drengsrud, hvis vi flytter, sa Skiklubbens styreleder Diderik von Hafenbrädl under årsmøtet.

Forslagsstilleren: Kommunen må stille opp på en helt annen måte

Men han møtte stor skepsis og motstand anført av medlemmene Frode Lerstein, som også er kommunestyrerepresentant for Frp, og Nils Hovde Flaaten, som til daglig styrer Asker Stasjon og Omegn vel. Sistnevnte hadde på forhånd meldt inn et forslag til årsmøtet om ikke å gå i forhandlinger med kommunen før områdereguleringen av Drengsrud idrettspark blir endret, slik at den dekker ASKs langsiktige behov. Han trakk senere forslaget etter at ordlyden i styrets forslag ble noe moderert.

Denne saken handler om mer enn det økonomiske og det sportslige. Den handler om sjelen og identiteten til Asker Skiklubb. Så her må kommunen stille opp og ta ansvar for bygdas barn og ungdom på en helt annen måte enn det man har gjort til nå. Hvis ikke bør vi heller sparke ballen tilbake og vente til de kommer opp med et nytt og bedre forslag, sa Flaaten.

Kritikeren: Mange spør seg hva Skiklubben egentlig vil

Frode Lerstein mener styret og forhandlingsutvalget i Skiklubben ikke har vært tydelige nok overfor kommunen:

Føyka-saken har vært veldig forvirrende, og det er mange som spør seg hva Skiklubben egentlig vil. Hadde dere vært tydelige på at kommunen måtte velge mellom boligfeltet og urnelunden på Drengsrud på den ene siden, og en Føyka-løsning på den andre, så hadde de kommet med et nytt utspill. Nå risikerer klubben i stedet å bli sittende med Svarteper. Vi får nemlig ikke mer areal på Drengsrud, området er ferdig regulert, og vi får heller ingen eksklusiv bruksrett til anlegg andre streder, sa Lerstein.

LES OGSÅ: Med de døde på vippen

Idrettsmammaen: Lokaliseringen på Føyka betyr alt for barna våre

Flere medlemmer tok ordet for å fortelle hvor viktig Føyka er for dem:

Jeg er en idrettsmamma og vil si at klubbens lokalisering her på Føyka betyr alt for barna våre. Asker sentrum er det tryggeste og enkleste stedet å komme til for dem og oss. Drengsrud er for lite og for usentralt, og da skjønner jeg ikke hvorfor vi skal forhandle om å flytte dit i det hele tatt, sa Marit Egner.

Hør Budstikka diskutere årsmøtet i Asker Skiklubb i podkasten Møterom Kjørbo.

Hun høstet bred applaus og et par timer senere ble hun til sin store overraskelse belønnet med et benkeforslag og plass som vararepresentant til styret.

Styrelederen: Vi må ha endringer

Asker Skiklubb forbereder seg nå på det som må bli tøffe forhandlinger med kommunen, dersom man skal få frem et resultat som sanker det nødvendige to tredelers flertall blant medlemmene i to påfølgende årsmøter.

Diderik von Hafenbrädl svarer følgende på Budstikkas spørsmål etter at årsmøtet er slutt:

– Er du overrasket over at det var så stor motstand mot å gå i forhandlinger med kommunen?

– Nei, egentlig ikke. Det ligger mye følelser i det å være på Føyka, og det er mye som ennå ikke er klart i denne saken. Vi må ha endringer dersom flytting fra Føyka skal bli noe av.

– Men områdereguleringsplanen for Drengsrud idrettspark er allerede vedtatt av kommunestyret. Betyr det at dere vil kreve omregulering?

– Det får vi se. Omregulering kan være et tema. Alternativt dispensasjoner.

– Et viktig punkt på kravlisten deres er å få eksklusiv tilgang til nye arenaer og baner andre steder i Asker, som kompensasjon for det dere ikke får plass til på Drengsrud. Fotballbaner på Høn-Landås er nevnt, og fotballhall på Risenga. Men vil ikke en slik eksklusiv bruksrett være i strid med reglementet fra Asker idrettsråd?

– Vi får se.

– Hva gjør Skiklubben nå, vil dere gå rett i forhandlinger med kommunen?

– Til det har jeg ingen kommentar. Men vi vil ikke hindre fremdriften. Det kan jeg si, svarer Hafenbrädl.