– Det er naturlig med politikere øverst på Maktlisten. Det viser at lokaldemokratiet fungerer, sier Lene Conradi, nummer én på listen over hundre.

– Jeg er ydmyk over å stå på toppen, men jeg er jo der i kraft av ordførervervet og de andre rollene jeg har i politikken. Partiet og velgerne har gitt meg et oppdrag, og det er selvsagt hyggelig å føle tillit.

LES MER OM MAKTLISTEN: De påvirker livet vårt

LES OGSÅ: – Mindre lokal makt

Ikke maktmenneske

Askers ordfører smiler ofte, også når vi spør om hun kjenner seg som et maktmenneske.

– Nei, nei. Jeg har aldri søkt posisjoner, men har takket ja til de oppgavene jeg er blitt bedt om. Jeg hadde ingen ambisjoner da jeg begynte i politikken, og det var aldri noe mål å bli ordfører. Jeg tenkte meg grundig om da jeg ble spurt foran valget i 2007. Jeg hadde jobbet tett på min forgjenger Morten Strand og Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen som jeg var rådgiver for, og visste hva som krevdes, ikke minst av tid. Jeg måtte kjenne lenge på tanken, og alt ansvaret. Jeg hadde jo ingen ledererfaring.

Hun trekker frem nettopp Ditlev-Simonsen og Høyres tidligere gruppeleder i Asker, William Norset, som gode læremestere.

– Jeg lærte utrolig mye av de to, og har ellers vært heldig som har hatt gode folk rundt meg. Politikk handler ofte om å sette sammen gode team.

SE  HER: MAKTLISTEN

– Rent flertall er ikke et mål

At partiet måtte bli Høyre, var det aldri tvil om.

– Jeg har Høyres verdigrunnlag i ryggmargen. Det viktigste er at hver enkelt må ta ansvar. Samfunnet bør bygges nedenfra, ikke omvendt, sier hun.

I tillegg til ordførervervet, sitter Conradi i arbeidsutvalget i Høyres sentralstyre. Sammen med Erna Solberg og tre andre statsråder. Men avviser at hun har rikspolitiske ambisjoner.

– Det er spennende og lærerikt, men oppgaven som ordfører i Asker er full av utfordringer. Det viktigste fremover blir å opprettholde et økonomisk handlingsrom og kvalitet innenfor oppvekst og pleie og omsorg. Og E18, selvsagt. Der må vi få forpliktende vedtak. E18 i tunnel forbi Asker vil frigjøre sentrumsnære arealer til boliger og næring slik at transportveksten kan skje kollektivt. Integrering og forskjellene i barns oppvekstvilkår er andre utfordringer.

– Og så håper jeg vi kan realisere visjonen om «Kommune 3.0», der kommunen er tilrettelegger, men hvor innbyggerne er viktige ressurser og bidrar til et bedre liv for seg selv og fellesskapet. Blant annet må vi tenke annerledes for å beholde velferdsgodene når vi blir flere pensjonister, sier hun.

LES OGSÅ: Eyvind W. Wang (72) er Asker og Bærums 32. mektigste

Rent flertall ikke mål

Høyre har i dag rent flertall i kommunestyret. Conradi tror mye skal til for det skjer på ny.

– Det er ikke noe mål for Asker Høyre å ha rent flertall. Om man ikke forvalter det på en god måte, blir det negativt. Vi har aldri overkjørt opposisjonen ved bruk av vårt rene flertall, og inviterte de andre borgerlige partiene til samarbeid. Og vi ga avkall på flertall i formannskapet da vi ga en av plassene til KrF.

Lene Conradi er sosial og stortrives i rollen som ordfører.

– Jeg liker å omgås folk, og det får jeg gjort som ordfører. Det fine ved jobben er at ingen dager er like. Jeg møter alltid nye mennesker, som under Lene-timen i kulturhuset.

Tilfreds med jobben

Conradi er tilfreds med mye av det hun har oppnådd, som å få på plass ny rådmann og en stabil ledelse, og at ventelistene til institusjoner er kuttet betraktelig. Men hun har også møtt motbør. Som i saken om flytting av boligtilbudet på Kraglund, og pendlerparkeringen i sentrum.

– Det er aldri morsomt når en sak blir et politisk spill og ødelegger for gode intensjoner. Som forslaget om «opplevelseskort» for barn og unge. En god idé, dette var ikke ment som et «fattig-kort». Synd at vi aldri kom så langt at vi fikk prøvd, mener Conradi, som etter åtte år i ordførerstolen tenker lite på hva hun gjør om åtte nye år.

– Jeg håper det er noe hvor jeg får brukt engasjementet. At jeg jobber med noe jeg brenner for. Det er alltid viktigst.

«Jeg hadde ingen ambisjoner da jeg begynte i politikken.

Lene Conradi, ordfører i Asker