Jan-Fredrik Larsen har vært handelsstandens fremste lokale ansikt i det som snart kan kalles uminnelige tider. 67-åringen fra Jong har vært daglig leder og styreleder for Asker og Bærum handels- og servicebedrifters forening (ABHSF) siden 1996. Før det var han styreleder i Bærum Handelsstands Forening (BHF), og styremedlem og sekretær i Sandvika Sentrums Forening fra 1976.

Larsen var også vitenskapelig assistent ved Universitetet i Oslo i 1978–82. Han er cand.jur. og cand.mag. i samfunnsvitenskap, foruten rettssosiolog.

Han ble rangert som nummer 54 på Budstikkas liste over Asker og Bærums mektigste personer ifjor sommer.

Fornebu, Bekkestua, Kolsås og Rykkinn ga vekst

Handelsstandsforeningen økte oppslutningen til 765 medlemmer i fjor. Åpningen av Bekkestua Senter med 35 leietagere var den største bidragsyteren til dette - foruten nye butikker knyttet til utvidelsene av Rykkinn Senter og Kolsås Senter.

LES OGSÅ: Asker banker Bærum i shopping-vekst

For to år siden hadde foreningen 660 medlemmer. Det gir en nettovekst på 105 medlemmer i 2014–15. Hoveddriveren for medlemsveksten var åpningen av det helt nye Fornebu S, som i dag har om lag 80 butikker.

Dagens oppslutning på 765 medlemmer står imidlertid i kontrast til Handelsstandsforeningens opplysninger til Budstikka i 2011 om at den den gang talte om lag 1.000 medlemsforretninger.

Største forening

Handelsstandsforeningen gjør et poeng av å være Asker og Bærums største interesseforening for næringslivet i årsberetningen for 2015. De er også den eneste interkommunale næringsforeningen, så lenge næringsrådene i Asker og Bærum velger å operere hver for seg.

Det er i år 40 år siden Bærum Handelsstands Forening (BHF) ble etablert, som en videreføring av Sandvika Handelsstands Forening, som ble stiftet i 1962 – samme år som Asker Handelsstands Forening (AHF). AHF og BHF ble slått sammen til ABHSF 4. juni 1996.

LES MER: De fortsetter handlekampen

Napoleonskake i Vollen

Foreningen kunne dermed markere både 40 og 20 år, da de tradisjonen tro var samlet til ordinær generalforsamling med rekesmørbrød og napoleonskake sammen med baker- og konditormester Tore Sigernes på handelsstedet Vollen tirsdag 23. februar.

Generalforsamlingen ble avsluttet med faglig diskusjon og gjennomgang av handelsvilkårene, strukturelle forhold og utviklingstrekk som bygger opp om – eller svekker – sentrumsutviklingen i medlemsområdet.