Brannvesenet: Denne lille dingsen hindrer branner

GOD FORSIKRING: En komfyrvakt er en billig forsikring av hus og hjem, mener Asker og Bærum brannvesen. Stian Halvorsen fra brannvesenet monterte denne uken en splitter ny komfyrvakt hos Fontenehuset i Asker. Bak: Nader Gorgij (56), dagens kokk på Fontenehuset i Stasjonskvartelene.

GOD FORSIKRING: En komfyrvakt er en billig forsikring av hus og hjem, mener Asker og Bærum brannvesen. Stian Halvorsen fra brannvesenet monterte denne uken en splitter ny komfyrvakt hos Fontenehuset i Asker. Bak: Nader Gorgij (56), dagens kokk på Fontenehuset i Stasjonskvartelene. Foto:

4 av 10 branner starter på eller ved komfyren. Nå oppfordrer brannvesenet huseiere til å installere komfyrvakt.

DEL

Nasjonal komfyrvaktdag markeres i dag, onsdag. «Hæ?», tenker du kanskje. Saken er nemlig den at de fleste branner og branntilløp starter i forbindelse med matlaging på kjøkkenet, nærmere bestemt komfyren. Per 100 henvendelser/brannalarmer til Asker og Bærum brannvesen, kan 43 knyttes til brann og branntilløp i forbindelse med matlaging på komfyr.

– Sortsvidde gryter og kjeler, samt mat som glemmes i stekeovnen, er de vanligste årsaker til boligbranner, sier Anne Hjort, brannsjef i Asker og Bærum.

Hun er klar på komfyrvaktens viktighet.

– Alle burde ha en sånn koblet til komfyren hjemme, enten man er ung, gammel, glemsk eller ikke så glemsk, sier brannsjefen.

LES OGSÅ: Ørliten økning i antall utrykninger

Slår av komfyren

Komfyrvakt fungerer slik at en optisk varmesensor overvåker koketoppen og komfyrens øvre del. Hvis temperaturen blir for høy, sørger komfyrvaktens hoveddel for å koble av strømmen til komfyren. Den lille sensoren monteres på kjøkkenviftens underside, eller på veggen mellom koketoppen og viften. Hoveddelen, en litt større boks, kobles til komfyrens strømforsyning.

– En FG-godkjent komfyrvakt koster noen tusenlapper, men er absolutt verdt investeringen, spesielt for personer med litt nedsatte kognitive evner, sier brannsjef Anne Hjort.

– Hva mener du med «nedsatte kognitive evner»?

– Det kan for eksempel være eldre og demente, eller personer som er omsorgstrengende.

LES OGSÅ: Nå kan du vinne komfyrvakt

Glad for gave

Mandag denne uken fikk ansatte og brukere på Fontenehuset i Asker sentrum overrakt en komfyrvakt av Asker og Bærum brannvesen, som ønsker å øke brannsikkerheten i forbindelse med nasjonal komfyrvaktdag i dag.

– Hvorfor akkurat Fontenehuset?

– Det er sted hvor det lages mye mat, av mange ulike personer, så å si hver dag. Og mange brukere og gjester er innom, sier Anne Hjort.

SLIK STARTET DET: Tabellen viser brannårsak per 100 meldinger om brann til brannvesenets alarmsentral i 2016. Kilde: Asker og Bærum brannvesen

SLIK STARTET DET: Tabellen viser brannårsak per 100 meldinger om brann til brannvesenets alarmsentral i 2016. Kilde: Asker og Bærum brannvesen

Fontenehuset er et arbeidsfellesskap for personer med psykiske helseutfordringer, og drives av en ideell stiftelse. Kristin Walstad, daglig leder for Fontenehuset, er glad for gaven og oppmerksomheten.

– Det var en hyggelig overraskelse å bli valgt ut. Vi er mange ulike personer som arbeider på kjøkkenet, og komfyrvakten vil nå gi oss ekstra sikkerhet i vårt arbeidstreningsmiljø, sier Walstad.

LES OGSÅ: – Høyere tall enn vi trodde

Hytter intet unntak

Komfyrvakt skal være FG-godkjent, og det finnes varianter du kan montere selv.

– Det er absolutt mulig, men for de fleste er det kanskje trygt og godt å få en elektriker til å gjøre det, sier Stian Halvorsen i Asker og Bærum brannvesen.

Han understreker at det uansett er lurt å tilkalle eksperthjelp om du er usikker på montering.

Komfyrvakt er fra 2010 påbudt i alle nye boliger.

– Du er ikke pålagt å montere komfyrvakt om du går til innkjøp av ny komfyr, selv om vi anbefaler det. Men bygger du om kjøkkenet og legger opp nytt elektrisk anlegg, kan det fort komme et pålegg, sier brannsjef Anne Hjort.

Hun minner også om følgende:

– De samme reglene gjelder for hytter og sommerhus som for vanlige boliger.

Artikkeltags