Stor ståhei for planlagt brann

STORAKSJON: Fredag formiddag var det fullt opp med brannbiler fra Asker og Bærum og Oslo brannvesen på Bekkestua. Det hele var en stor øvelse som vil pågå i flere uker fremover.

STORAKSJON: Fredag formiddag var det fullt opp med brannbiler fra Asker og Bærum og Oslo brannvesen på Bekkestua. Det hele var en stor øvelse som vil pågå i flere uker fremover. Foto:

Kraftig røykutvikling, full utrykning og alle mann til pumpene. Det blir et vanlig syn på Bekkestua i ukene fremover.

DEL

Fredag formiddag gikk alarmen hos 110-sentralen på Lysaker med en melding om røykutvikling fra et hus i Bærum. Like etter kjørte to røde brannbiler fra Oslo brannstasjon og to signalgule fra Bærum brannstasjon inn foran bygget på Bekkestua. Men til forskjell fra andre meldinger var dette en planlagt øvelse.

Frem til midten av juni vil brannvesenet i Oslo og Asker og Bærum ha øvelser hver ukedag på Bekkestua, og de vil bli lagt merke til, til tross for utrykning uten sirener.

– Det kan være synsinntrykk som folk vil reagere på, og noen vil nok tenke at det brenner, sier øvelsesansvarlig i Asker og Bærum, Dagfinn Brekstad.

– Vi fyller et hus med røyk, til det siver ut av vinduer og pipa, forklarer underbrannmester Roy Flataker fra Smestad brannstasjon.

SE BILDENE:

Bildeserie

Slik foregår en brannøvelse

Brannøvelse Bekkestua

LES OGSÅ: Alle kan se rett inn i hjertet av 110-sentralen

Samme øvelse hver dag

Når øvelsen er i gang er det opp til mannskapet å bestemme seg for hva de bør gjøre og hvordan.

– Vi tilpasser øvelsene til det mannskapet som kommer, sier Flataker, som ikke vil gå i detalj på hvilke utfordringer brannmannskapet møter på stedet.

Ifølge Dagfinn Brekstad er det «samme øvelse som blir kjørt om og om igjen» i ukene fremover.

– Det er ordinær utvarsling som ved brann, men vi bruker røykmaskiner, markører og dukker. Bygningene vi øver i står tomme til vanlig og skal etterhvert rives, sier han.

Skal være reellt

Asker og Bærum brannvesen har benyttet lokalene som øvingssted i noen måneder allerede.

LES OGSÅ: Siste vakt på 110-sentralen i Asker

LES OGSÅ: Nå går alle nødsamtaler til disse lokalene

– Det er viktig at vi samordner øvelser og trener på samarbeid enhetene imellom, sier Roy Flataker.

Under fredagens øvelse var det tre, fire biler fra Oslo og to fra Asker og Bærum som medvirket.

– Det er 18, 19 personer på øvelse i dag og meningen er at de skal oppleve det som reelt. Det ser du forsåvidt at de gjør også, her jobbes det så svetten retten, sier Flataker.

Artikkeltags