En maidag i 1952 stilte de fire søsknene seg opp og smilte, trolig til sin far, i hagen hjemme i Ruglandveien på Jar. Det var Reidunns store dag. Lillebror Anders husker oppveksten på Jar godt, særlig leken langs Lysakerelva – men han husker ingen verdens ting av knipset som nå er blitt kulturarv: Bildet er blant de 1,7 millioner fotografier på Digitaltmuseum.no.

– Det var min eldste søster som leverte inn en masse bilder etter min mor til Folkemuseet, forklarer Anders C. Fougli, som synes det er bare hyggelig å komme på museum.

LES OGSÅ: Ella malte i kunstner Ottos hage 

Leverte også inn mors husholdningsregnskap

I tillegg til bilder av konfirmasjoner og lek i hagen, leverte søsteren inn morens husholdningsregnskap fra 1918 til 1980. Det var også populært.

Side om side med søsknene Fougli finnes den gamle, grønne stasjonsklokka fra Heggedal, souvenirbutikken på Fornebu lufthavn og en stivpyntet familie som poserer foran fjernsynsapparatet på Lysaker i 1959. Alle lever de videre på Digitaltmuseum.no, som samler samlinger fra museer over hele Norge.

– Det er museenes oppdrag å forvalte kulturarven for folket. Før kunne man åpnet magasinene for publikummet. Nå ligger alt åpent 24 timer i døgnet på internett, forklarer leder i KulturIT, Lewi Nordby.

LES OGSÅ: Nå skal de mange broene i Sandvika døpes

Mest populære søk: Der du bor, de du kjenner

KulturIT eies av seks av disse museene. Ifølge Nordby er de meste populære søkene særpreget lokale.

– Det vi har erfart i våre undersøkelser, er at folk søker opp ting de selv er knyttet til. Hjemstedet ditt og slekten din.

Nå jobber Digitaltmuseum.no med en ny versjon hvor de lokale samlingene blir enda mer fremtredende når du søker blant de rundt 1,7 millioner objekter som ligger på katalog i dag, rundt 13.000 med forbindelse til Asker og Bærum.

Du kan også bli museumsgjenstand

Du kan også bli museumsgjenstand, hvis du vil. Museene i Akershus (MiA) vil gjerne ha dine mer eller mindre gamle bilder av livet i Akershus. De tar imot nesten alt.

– Gater, jordbruk, husholdning og hjem, bilder som viser gamle møbler og klær fra en annen tid, alt viser en historie. Folk tror bildene deres ikke er viktige, men det er de. Alle bilder forteller en historie, sier Liv Heidi Solem Frosterud, fotokonsulent hos Museene i Akershus (MiA).

LES OGSÅ: Biblioteket ønsker seg dine Asker-bilder 

Digitaliserer for deg

MiA digitaliserer og registrerer bildene, og som takk for lånet får giveren også med seg digitale filer tilbake.

– Det eneste vanskelige er om det er snakk om rene portretter av personer man ikke aner hvem er, sier Frosterud.

Asker museum har en stor samling bilder på Digitalt museum, og den vokser stadig. De siste månedene er det samlingen pressglass fra Høvik som har dominert bildestrømmen.

Vil vekke nysgjerrighet

Museumsbestyrer Fredrikke Hegnar von Ubisch håper inntredenen på internett både kan være verktøy for dem som vil lære mer, og vekke nysgjerrighet.

– Det jeg synes er viktigst, er at alle får tilgang til alt det spennende materialet vi sitter på, uten at de fysisk må oppsøke det. Dette er felleseiet vårt. Vi håper selvfølgelig at de kommer og ser det i virkeligheten også.

LES OGSÅ: - En strandsitter sitter ikke på stranda

Hummer, kanari og øl til småbarn

På internett finner også bilder som ikke ville være aktuelle i hverken ramme eller monter sin plass. For eksempel fotografiet «Scilla-lignende små blå blomster i plenen» fra 1989. Frodig og fint – men museumsgjenstand?

– Det er en dokumentasjon av våre to historiske hageanlegg, forklarer Ubisch.

Selv vil hun gjerne tipse om bildet som også er blitt logo for museet på Hvalstad.

– Det er et ølkrus for barn, 300 år gammelt. Otto Valstad byttet det til seg mot tolv tinnknapper da han var ni år gammel, av en som gikk i snekkerlære her hos faren hans. Dette er kruset som startet samlingen vår, forklarer Fredrikke Hegnar von Ubisch.

LES OGSÅ: Samler Bærums historie i ett nettsted