Drøyt 30.000 var innom Asker museum i 2016

MODERNE: Ulf Benterud forteller at utstillingen «Hurra for brukskeramikken» ble svært populær.

MODERNE: Ulf Benterud forteller at utstillingen «Hurra for brukskeramikken» ble svært populær. Foto:

Asker Museum åpnet året med keramikk fra de siste hundre årene. Spesiell, ukjent og lokal brukskunst ble populær.

DEL

– Nå vil folk igjen ha keramikk med sjel. Utstillingen ble godt besøkt, sier Ulf Benterud.

Han var kurator for «Hurra for brukskeramikken. Ut av skapet og opp på bordet», som var en av de fire store utstillingene Asker museum inviterte til i 2016.

LES OGSÅ: Slår et slag for gjemt keramikk

Året begynte med at Benterud fant frem arbeider av 20 keramikere fra 1900-tallet og frem til i dag. På åpningsdagen dukket det opp 250 interesserte, og det er uvanlig mange, ifølge Benterud.

– På 1960- og 70-tallet var det vanlig at folk kjøpte brukskeramikk. Så ble det glatte, industrilagde produkter, og folk mistet interessen. Dette går i bølger. Nå øker interessen igjen for god keramikk med personlig preg, sier Benterud.

LES OGSÅ: Per Olaf er Norges siste hattemaker

Mange lokale keramikere

I årsmeldingen fremhever bestyrer Fredrikke Hegnar von Ubisch at museet er første med å vise Lysaker-keramikeren William Knutzens krukker.

Utstillingen inneholdt mer lokal brukskunst, som keramikk signert av Hjørdis Christensen (1909–1993) fra Villa Chris i Asker, Andreas Schneider (1861–1931) som delte verksted på Lysaker med Knutzen, Ragnhild Hvalstad fra Asker og gjenstander laget av Margrethe og Jens von der Lippe.

– Flere museer stiller ut brukskunst nå, veldig morsomt at vi var tidlig ute, sier Benterud.

LES OGSÅ: HOK-direktør blir kulturens mektigste

30.000 innom

I fjor meldte Budstikka om besøksrekord med 34.800 innom museumsportene. Von Ubisch har ennå ikke fintellingen klar. Men hun anslår at besøket i 2016 også er over 30.000, og legger til at hun er fornøyd med oppslutningen om lokalmuseet, som nå er innlemmet i Museene i Akershus.

LES OGSÅ: Full klaff for Oslofjordmuseet, Asker Museum, og Grini i 2015

De øvrige utstillingene var «Vestmarka malt i tjære» med Ingvar Moi på høvleriet ved Askerelva, «Fra kulokk til orgelbrus» om musikkinstrumenter og sommerutstillingen med malerier av Torstein Torsteinson (1876–1966).

Nysgjerrige på Torsteinson

Den siste trakk flest folk:

– Vi klarte sporenstreks å få på plass en av de mest populære sommerutstillingene noen gang! Det viste seg at mange var nysgjerrige på Torsteinsons malerier, skriver museumsbestyreren.

Hun forteller også at et av Askers eldste trær, en hul gammel askekall som vokste på malerens eiendom, ble innlemmet i utstillingen, og ble eventyrtre for 4.-klassingene som besøker museet. Her lærer også alle 8.-klassinger fra Asker og Bærum om kalkproduksjon.

LES OGSÅ: Vil gi unge gratis tilgang til Kulturhuset

Artikkeltags