– Vi vil ikke bli valgt ut fordi vi er unge. Det er de beste bildene som må vises frem, sier Varg Wolfgang (34) fra Bærum og Emmy Christensen (27) fra Heggedal.

De er elever ved Asker Kunstfagskole og har ett år igjen av utdannelsen. Nå maler de med akryl, og lager sjatteringer uten sterke kontraster. De maler med mange gråtoner. Men de ser slett ikke grått på fremtiden – trass i at statistikken viser at de sannsynligvis må bli eldre, og mer meritterte før de får plass på galleriveggene.

LES OGSÅ: Eldre kunst fenget på Trafo

Undersøkelsen

Budstikka har gått igjennom utstillinger de siste fem årene ved Asker Kunstforening, Bærum Kunstforening og Trafo Kunsthall. Konklusjonen er at 50 prosent flere kunstnere over 50 år får vist seg frem, enn de som er under 50.

Den største gruppen er kunstnere mellom 50 og 60 år. Og det er dobbelt så mange kunstnere over 70 år, som under 30 år.

LES OGSÅ:

Ung debut

Kunstneren Sandra Lorentzen (29) fra Nesøya debuterte tidlig. Hun var 24 år da Galleri Trafo åpnet dørene for hennes Obama-utstilling, som senere ble vist i USA. Hun mener unge kunstnere bør få større tilgang til gallerier.

– Jeg forstår at galleriene vil selge, og derfor viser etablerte kunstnere. Men de bør stille ut unge og eldre sammen. Selv om alle har behov for å vise seg frem og kunsten bør være likestilt, så har unge kunstnere større behov for å bli synlige for publikum, sier Lorentzen, som er kunsthistoriker og kurator.

Hun får støtte av Lise Wulff, som i flere perioder ledet for Bildende Kunstnere i Bærum.

– Jeg håper utstillingsstedene tørr løfte frem gode, unge kunstnere, sier hun. Wulff har erfart at mange unge kunstnere havner i en ond sirkel, som er vanskelig å bryte. For å bli medlem av foreningen Norske Billedkunstnere (NBK) så må de ha stilt ut, og for å stille ut må de være medlem av NBK.

Trafo mot strømmen

Blant galleriene som bevisst bryter denne sirkelen, er Trafo Kunsthall i Asker. Her har styret vedtatt at i én av tre utstillingshaller skal det vises ung kunst. Den siste utstilleren i Prosjektrommet var 25 år. Neste er 24 år. Han stiller ut sammen med en 84 åring.

Aldersspennet på 60 år bekymrer ikke galleristen. Budstikkas opptelling viser også at Trafo er unntaket. De siste fem årene har 6 av 10 kunstnere vært under 50 år. De har dobbelt så mange utstillere under 30 år, som over 70, og bryter dermed mønstre fra øvrige gallerier.

BESØKE GALLERI?: Se hvilke utstillinger du kan gå på

Daglig leder ved Trafo Kunsthall Knut Blomstrøm prioriterer unge kunstnere. Det mener han er viktig i en situasjon hvor det er blitt færre utstillingssteder.

– Styret har vedtatt at prosjektrommet skal brukes av yngre, uetablerte kunstnere, sier han.

Tenker alternativt

Rektor Bjørn Lien ved Asker kunstfagskole mener de unge kunstnerne må finne nye utstillingssteder som nett, FB, postkontor og bibliotek. Dette fordi kunstforeningene har en annen utvelgelsesmetode, når de ser på kunstnernes CV-er.

– Det er få profesjonelle utstillinger, derfor må de finne nye veier til å vise seg frem, sier han.

Leder i Bærum Kunstforening Stig Olai Kapskarmo har denne kommentaren til om unge kunstnere lettere bør slippe til:

– Vi lever av salgsinntekter og er avhengig av de etablerte. Da blir det folk i høy alder. Men vi slipper til yngre ved siden av, sier han og nevner høstens Street Art-utstilling med graffiti som eksempel.

LES OGSÅ:

Kunst som vare

Varg Wolfgang forstår at galleriene satser på eldre, etablerte kunstnere som kan gi dem sikre inntekter.

– Alle driver butikk, derfor må galleriene satse på etablerte kunstnere. Her kommer alderen inn. Det er skummelt å satse på produkter du ikke får solgt. Slik er det i dagligvarehandelen – og slik er det i kunsten, sier Wolfgang.

I høst stilte han ut ved Bærum Kunstforenings Street Art utstilling med graffiti. Han tror han vil klare å komme på galleriveggen igjen, uten alderskvotering.

– Jeg tar det som en selvfølge at jeg skal klare å livnære meg av dette her, sier Wolfgang, som har arbeidet med alt fra barnehage til børs, men er utdannet tømrer.

LES FLERE KULTURNYHETER HER