Skip to main content

Daniela gikk videre fra Ungdommens Kulturmønstring

KONSERT: Daniela Reyes (16) har deltatt på «Urørt-Musikk under 16», Mini-Øya og Hvalstrandfestivalen, og er plukket opp av Toothfairy. Lørdag gikk hun videre i UKM. På Budstikka.no kan du se listen over dem som gikk videre.

– På YouTube kan alt perfeksjoneres. Under UKM er det live, derfor er dette fortsatt viktig, sier Daniela Reyes (16).

Det unge stortalentet deltok i helgen på Ungdommens Kulturmønstring (UKM) for 6. gang. Hver gang har hun gått videre til fylkesmønstringen. Det gjorde hun i år også.

– Dette er en veldig fin scene å øve seg på og bli bra live på. Man kan jobbe opp selvtilliten på scenen, det er et greit sted å starte, sier hun.

Selv om unge artister i dag har flere scener hvor de kan vise seg frem, og sosiale medier som nærmest overtar alt, har Daniela fortsatt tro på UKM.

– YouTube fantes da jeg var yngre også, men der kan alt perfeksjoneres, sier hun.

HER KAN DU SE BILDER FRA MØNSTRINGEN I ASKER.

Synkende deltagelse

I 2015 feirer UKM 30 år. Arrangementet består av mange små lokale festivaler hvor ungdom kan delta med alle slags kulturuttrykk.

Hver kommune sender ungdommer som kvalifiserer seg videre til en fylkesmønstring. Hvert fylke sender i neste omgang ca. 30 deltagere til den nasjonale UKM-festivalen.

Statistikken viser at deltagelsen går nedover. I år var det 117 påmeldte deltagere i Asker, og disse var fordelt på 67 ulike innslag. I Bærum var antall påmeldte 60, fordelt på 39 ulike innslag forrige helg.

I 2014 var det i Asker 154 påmeldte til mønstringen, mens det i Bærum var 114.

– Deltagelsen synker også på landsbasis, dette er noe det jobbes mye med. Vi ønsker å komme mer inn i skolen, og få bedre samarbeid med lokal musikkskoler, danseskoler og lokale grupper, sier Kamilla Stamnes, arrangementsansvarlig i Asker.

Hun berømmer alle de engasjerte ungdommene, som hun mener er ekstra ivrige i Asker.

– Hvis målet vårt hadde vært å få flest mulig påmeldt, ville det handlet om kvantitet. Vi vil lage det beste arrangementet for dem som er med, sier Stamnes.

Sentralt mener de den synkende deltagelsen skyldes mangel på midler.

– Generelt i alle kommuner i Akershus blir det mindre og mindre penger og stillingsprosenter på kultur- og ungdomsarbeid, noe som selvfølgelig går ut over markedsføring og rekruttering til UKM, sier fylkeskontakt for Akershus, Roy Botten.

Kunst og musikk

For første gang i år deltok Daniela Reyes i to kulturuttrykk: kunst og musikk. Et kunstverk satt sammen av plektre i ulike farger viser ansiktet til gitaristen Jimi Hendrix. Legenden har hun også laget i perler.

– Det gir mening å bruke plektre når man lager bilde av en gitarist. Jeg er flinkere i musikk enn kunst, men det er veldig gøy, sier hun.

Det er en jury som velger ut hvem som går videre til fylkesmønstringen. I juryen i år sitter blant andre Kamilla Wigestrand (17), Blakstad-jenta som i fjor deltok som låtskriver i NRK-programmet «The Hit».

– UKM er viktig og har vært veldig fint for meg å være med på. Det er en fin måte å bli trygg på scenen, sier hun som selv har deltatt tre år på rad.

– Utrolig gøy å se det fra denne siden av bordet. Jeg håper jeg har vært «den snille» dommeren, sier hun.

Les flere artikler