Kulturhusene frykter kjemperegning

FLOKE: Lokale grupper kommer ikke inn i kvoten for kommersiell bruk av kulturhuset. 5-prosentandelen holdes av til kommersielle artister som Vamp. Her fra en konsert i 2013.

FLOKE: Lokale grupper kommer ikke inn i kvoten for kommersiell bruk av kulturhuset. 5-prosentandelen holdes av til kommersielle artister som Vamp. Her fra en konsert i 2013. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Norske kulturhus risikerer å måtte betale tilbake enorme summer i momskrav til Skatteetaten. Bærum og Asker kulturhus er blant dem.

DEL

Les alt innhold på budstikka.no for kun kr 6,30,- pr. dag

– Det er for tidlig å si helt konkret hva det har å si for oss. Hvis kravene fra Skatt vest og Skatt sør får stå, vil det ha dramatiske konsekvenser for hele Kultur-Norge, sier kulturhussjef i Bærum, Morten Walderhaug, til Budstikka.

Både Stavanger konserthus og Kilden i Kristiansand har mottatt varsel fra skattemyndighetene om mulig tilbakemelding av merverdiavgiftskompensasjon.

LES OGSÅ:

Kulturlivet må prioritere råere

Nye tider ved bibliotekene

For kulturhusene på Sørlandet dreier det seg om krav på over en kvart milliard kroner hver, henholdsvis 294 og 256 millioner kroner.

Det er ikke gjort vedtak i saken, men hvis kravene fra skattemyndighetene får stå, kan det ramme 120 kulturhus i Norge.

Under 5 prosent

Saken har opprørt kulturpersonligheter og ordførere over hele landet, og debatten har rast på NRK i flere dager.

– Vi avventer prosessene i Stavanger og Kristiansand og behandlingen videre. Men det er klart at dette ikke er et krav som det enkelte kulturhuset kan håndtere alene, sier Walderhaug, som mener at dersom kravet står ved like, vil det få politiske konsekvenser.

Enkelte offentlige utbygginger kan få kompensert all moms for å forhindre konkurransevridning. Regelverket er slik at de bare kan drive kommersiell utleie 5 prosent av tilgjengelig tid. På Hamar har en tolkning av reglene resultert i at en rekke etablerte artister får nei til å leie hovedsalen i kulturhuset.

LES MER:

Oslofjordens friluftsråd på husjakt

Irsk kjærlighet i kor

ESA-domstolen har slått fast at offentlig institusjoner kan miste momsfritaket dersom man driver kommersiell virksomhet i konkurranse med institusjoner som ikke har momsfritak.

Skattemyndighetene har taushetsplikt og vil bare uttale seg på generelt grunnlag om saken.

– Økonomisk aktivitet er å tilby varer og tjenester i et marked. Det betyr at for eksempel utstillinger, konferanser, teaterforestillinger, filmfestivaler og konserter anses for å være økonomisk aktivitet, sier avdelingsdirektør Nina Elise Domaas i Skatteetaten til NTB.

Bærum Kulturhus er blant de største kulturhus i landet når det kommer til antall arrangement, men Walderhaug mener deres drift er innenfor regelverket.

LES OGSÅ: Politikerne vil at kommunen overtar kultursekken

– Vi driver ikke mer enn 5 prosent kommersiell virksomhet og har gjort det vi skal. Vi forholder oss til det rammeverket som myndighetene setter, sier han, og påpeker at saken er komplisert.

Også i Asker kan det få konsekvenser, dersom momskravet mot kulturhusene i Sør-Norge opprettholdes.

Asker avventer

– Asker kommune har handlet i henhold til gjeldende regler, men avventer endelig vedtak for Kilden i Kristiansand og Stavanger konserthus, sier leder av administrasjonen i Asker kulturhus, Ann-Christin Roppen.

Saken er tatt opp på øverste politisk plan, og kulturminister Thorhild Widvey (H) har uttalt til NRK at «denne saken må vi åpenbart gå i dybden på».

Widveys partifelle og leder av kulturkomiteen i Bærum ønsker ikke å spekulere på hva som vil skje.

– Det er foreløpig for tidlig å si om dette får konsekvenser for Bærum Kulturhus, sier Morten Skauge (H).

Artikkeltags