Skip to main content

Vann- og kloakkdugnad for 400 millioner i Asker

REKKEFØLGEN: I disse områdene skal det byttes vann- og kloakkrør i Asker de neste fire årene. På Bleikerfaret er arbeidene snart ferdig. Deretter står Solvang/Dæli-området for tur. KART: ASKER KOMMUNE

Disse to herrene kan koste deg dyrt, de kan faktisk kreve at du skifter vann- og kloakk-rør. Selv skal de bruke rundt 400 millioner kroner i løpet av fire år.

De neste årene vil Asker kommune ta for seg område for område, og ta en total oppgradering av vann- og kloakknettet. Til nå er fem av områdene pekt ut med arbeidsstart, og når alt er ferdig.

LES OGSÅ: Bedre rørsystem eller lavere gebyr

10–15.000 kroner er den nette prisen per meter for nytt vann- og kloakknett. Én mil med nye rør kommer derfor på mellom 100 og 150 millioner kroner.

Du som huseier må i mange tilfeller også bytte ut egne rør. 20-30 meter med ny grøft og rør anslår kommunen selv kan koste over 100.000 kroner for hver huseier. Prisen for slike arbeider kalkuleres til 2.000-4.000 kroner meteren.

LES OGSÅ: Får ikke brukt opp penger satt av til rør-utbedring

Kontrollerer

– Når vi tar en slik omfattende oppgradering, er det viktig at hver enkelt husstand også gjør sin del av jobben, sier leder Per Øystein Funderud for plan- og investering i Asker kommunaltekniske avdeling.

– Vi inspiserer alle stikkrør fra hovedanlegget. Er rørene i for dårlig forfatning, vil vi kreve at de blir byttet ut. Her må alle være med om vi skal få et bedre ledningsnett, fortsetter Funderud.

I Bleikerfaret er det brukt 40 millioner kroner. Anleggsarbeidene der skal sluttføres i løpet av 2016.

Neste område ut er Solvang/Dæli hvor det er anleggsstart til våren, og i løpet av 2017 skal alle vann- og kloakkrør være byttet også der. Prislapp: 30 millioner kroner.

Godt over 1.000 hustander vil bli berørt de nærmeste årene.

– Er ikke det vel brutalt overfor folk, ikke alle har en velspekket sparegris de kan slakte til et slikt formål over natten?

– Alle som får et slikt pålegg vil til sammen få 500 kroner per meter grøft i støtte. De vil få et velfungerende vann- og kloakknett som vil kunne leve i 50 til 100 år til. Eiendommen vil også være mer attraktiv i markedet etter en slik utbedring. Skal vi få et bedre ledningsnett må alle ta del, mener Funderud.

LES OGSÅ: Nylagt asfalt må graves opp igjen

Utsettelse for noen få

I helt spesielle tilfeller kan det gis amnesti i noen år, men da blir det laget en tinglyst heftelse på eiendommen som gjør at nye eiere må ta utbedringen. De andre har ikke noe valg.

– De fleste som har rør fra slutten av 70-tallet eller tidligere må gjøre regning med at de får pålegg om å skifte rør. Alle sementrør skal utfases, de har ikke pakninger som er tette. Det må de være om ikke grunnvann, bekker og elver skal bli forurenset, understreker prosjektleder for Dæli-området, Jon Petter Hval.

Millionene vil dermed rulle også for huseiere i områder der kommunen satser på nye rør.

Informasjon

Den siste tiden har folk som bor i områder hvor det skal graves, fått informasjon om at det blir anleggsarbeid i deres nabolag.

– Vi kommer til å grave, men også benytte oss av såkalt «No Dig» (legge nye rør i gamle rør, uten å grave) der det er mulig. Vi vil også prøve å få Hafslund til å legge jordstrøm og fjerne stolper der det lar seg gjøre. Nytt gatelys og fortau kan også komme. Vi prøver å få til et samarbeid for ny infrastruktur i et område når vi først skal grave, sier Hval.

Slik kan også flere være med å dele kostnaden for grave- og anleggsarbeidet.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.