Skip to main content

Sendte 1,77 millioner kroner til feil konto

Økonomisjef i Asker kommune Randi Sandli måtte fortelle formannskapet at kommunen hadde utbetalt over 1,7 millioner kroner til gal konto.

Økonomisjef i Asker kommune Randi Sandli måtte fortelle formannskapet at kommunen hadde utbetalt over 1,7 millioner kroner til gal konto.

FOTO: ERIK TANGEN

Asker kommune sendte feilaktig 1,77 millioner kroner til en privatperson. Ifølge kommunens økonomisjef får de ikke igjen pengene og har anmeldt forholdet.

Randi Sandli, økonomisjef i Asker kommune, måtte tirsdag orienterte formannskapet om det hun karakteriserer som en svært uheldig og alvorlig sak.

Hun fortalte at kommunen ved en feil har sendt 1,77 millioner kroner til en person i Asker. Nå sliter kommunen ifølge Sandli med å få tilbake pengene fra vedkommende.

Hun informerte de folkevalgte om at kommunen har anmeldt vedkommende for grovt underslag etter straffelovens paragrafer 324 og 325.

Galt kontonummer

Sandli fortalte politikerne at saken startet i 2020. Selvaag Bolig hadde ved en feil betalt doble kommunale avgifter til Asker kommune og kontaktet kommunen for å få tilbake pengene. Pengene ble umiddelbart tilbakebetalt. Det var bare et problem – kommunen sendte pengene til en privatpersons konto og ikke til boligfirmaets.

Økonomisjefen forteller at årsaken til det hele er at personen som fikk pengene skal ha betalt fakturaer kommunen har sendt til Selvaag Bolig.

– Vi fant at feilen hadde skjedd i økonomisystemet vårt ved at systemet automatisk oppdaterte Selvaag bolig sin konto med dette nye kontonummeret hvor siste betaling hadde kommet fra, sier Sandli.

Den kontoen tilhører privatpersonen, ikke Selvaag Bolig.

Purret på tilbakebetaling

Ifølge Sandli oppdaget kommunen at pengene ikke hadde kommet dit de skulle da Selvaag Bolig i midten av desember etterlyste tilbakebetalingen.

I et notat om saken fra Asker kommune ringte seksjonsleder regnskap personen som hadde mottatt den feilaktige utbetalingen. 

Vedkommende bekreftet å ha registrert overføringen fra kommunen, men trodde det var egenkapital til bolig da vedkommende hadde søkt kommunen om startlån.

Tapte mye på børsen

Ifølge notatet fortalte personen videre at pengene var satt i aksjefond, så det ville ta noen dager å få dem ut. Han fikk frist til 5. januar.

Vedkommende ringte og ba om en ytterligere utsettelse til 5. februar. Hvis personen ikke klarte det da heller, ville vedkommende dele tilbakebetalingen i to delbeløp, og betale renter. 

Seksjonsleder hadde ikke fullmakt til å godta dette, og ba vedkommende om å sende forespørselen skriftlig. I denne fremkommer det at personen har kjøpt aksjer for 1.750.000 kroner og har tapt litt over 1,2 millioner kroner av beløpet. 

– Da tilbakebetalingen ikke skjedde, og videre dialog med personen ikke førte frem, så har vi fått tingrettens kjennelse for å ta arrest i vedkommendes formuesgoder. Saken er i tillegg anmeldt til politiet, sier Sandli.

Iverksatt sikkerhetstiltak

Hun forteller at det er iverksatt tiltak slik at noe lignende ikke skjer igjen.

– Vi legger inn en sperre i økonomisystemet vårt på at det ikke kan foretas tilbakebetalinger som overstiger 100.000 kroner. Hvis man har en slik tilbakebetaling skal den sjekkes manuelt på alle mulige måter, sier Sandli.

Hun er ikke kjent med at tilsvarende har skjedd i Asker kommunen tidligere.

– Det er nesten så man ikke kan tro at dette skulle kunne være mulig. Det er en rekke av uheldige og ganske ekstreme sammentreff her, sier ordfører Lene Conradi (H).

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.