Når Asker, Røyken og Hurum blir én kommune i 2020, skal de også ha et helt nytt kommunevåpen. Det betyr farvel til askekallene. Det samme gjelder flammen i Røyken og fjordene i Hurum. Men hvordan i all verden skal det nye se ut?

– Det skal alle få være med å bestemme, sier en opprømt jury for konkurransen «tegn nye Askers kommunevåpen». Juryen består av de tre ordførerne, samt lederen i utvalget som jobber med felles kultur og identitet. Disse fire får jobben med å velge ut og til slutt innstille til fellesnemnda hva som bør det nye kommunevåpenet.

LES OGSÅ: Nye Asker får bestemme kommunevåpenet selv

Helt nytt symbol

– Er det fritt frem her?

– Nei, det er lagt noen føringer og regler. Vi skal ha et nytt symbol, men helst bygget på de elementene vi har i de tre kommunevåpnene. Det er vann, ild og jord. Disse kan være representert på ulike måter, og på den måten har vi med historien vår videre. forklarer Askers ordfører Lene Conradi.

Ragnhild M. Hartviksen-Oksholen er leder for komiteen som jobber med fulles kultur og identitet. Hun forklarer at symbolet må være lett å kjenne igjen. Nytt regelverk stiller kommunene friere overfor de såkalte heraldiske prinsipper, men noen krav derfra velger de likevel å følge.

Konkurranseregler

Motivet må være lett gjenkjennelig og representere den nye kommunen på en god måte.

Velg blant fargene sølv (hvitt), gull (gult) grønt og blått.

Fargene bør gjengis rene og klare uten nyanser og sjatteringer.

Motivet før fylle skjoldflaten godt, være forenklet og uten unødvendige detaljer.

Våpenet bør være enkelt å kjenne igjen i fart i trafikken, på avstand og i lite format.

Motivet skal fremstilles i ren flatetegning uten bruk av perspektiver og skyggelegging.

Forslagene må være levert innen 31. januar 2018.

Vinneren kåres 20. april.

Kilde: Nye Asker

 

Skal ikke krangle

– Kommer dere til å krangle om å få mest mulig fra hver deres kommune inn i det nye symbolet?

– Nei, dette blir det helt sikkert uproblematisk å bli enige om, sier Røykens ordfører Eva Norén Eriksen.

– Hele prosessen går ut på at vi skal lage noe godt sammen, og ikke sitte på hver vår tue, legger Monica Vee Bratlie fra Hurum til.

LES OGSÅ: Vil bruke en halv million på nytt ordførerkjede

– Hvor mange tror dere kommer til å sende inn forslag?

– Vi har vel ansett at 400–500 å være overkommelig, svarer Conradi. Hun sier også at noen fagmiljøer kommer til å bli invitert til å komme med forslag.

– Men det er slett ikke sikkert de blir bedre enn andre. I Færder kommune var det en design-elev på videregående som vant, forteller Hartviksen-Oksholen.

Nå er det ikke juryen og fellesnemnda alene som skal velge ut det nye kommunevåpenet. Folket skal få være med å bestemme gjennom en stemmegivning. Så vil folkets favoritt veies sammen med juryens, før fellesnemnda til slutt plukker ut vinneren samt nummer to og tre.