Skip to main content

OL oppført som ugyldig fravær

MANGE LOKALE UTØVERE: 14 av de 79 norske utøverne under Ungdoms-OL i Lillehammer er fra Asker og Bærum, hvorav én er fra Asker. SIMEN SOLUM WAAGSETHER, ILLUSTRASJON

Rektorer i Asker er enige om at det skal mye til for at elever skal få permisjon i det siste halvåret av ungdomsskolen. Det gjør at OL-deltagelse under lekene på Lillehammer blir ugyldig fravær.

– Helt udramatisk, skal vi tro Thomas Ruud – inspektør og fungerende rektor ved Risenga ungdomsskole, da eleven søkte om permisjon.

Lekene strekker seg over 10 dager i midten av februar, og i overkant av fem av disse er ordinære skoledager for utøverne som alle er under 18 år.

Det betyr at utøverne må søke skolen om fri, og det kan i ytterste konsekvens føre til at enkelte blir nødt til å «skulke» en skoleuke.

Ti dager permisjon

Etter det Budstikka kjenner til, blir det løsningen for én av 14 deltagere fra Asker og Bærum.

– Det vanlige er at rektor kan innvilge inntil ti dager permisjon, men for elever som går siste halvår av ungdomsskolen kan det være vanskelig da det skal settes tellende karakterer, opplyser skolesjefen i Asker kommune, Kai Erik Lund (47).

Blant Asker-rektorene er det enighet om å kjøre en stram fritakspolitikk i siste halvår av ungdomsskolen.

– Vi er selvfølgelig veldig glade for at eleven skal representere Norge i OL, og skal heie på han herfra. Han har også fått et eget skoleopplegg han skal følge, men fraværet blir ført på lik linje med sykdom. Vi er på ingen måte imot at våre elever deltar i OL, sier inspektør Ruud.

– Dersom alle er enige om at det er en bra ting at eleven skal representere Norge. Burde det da vært mulig å gi permisjon i disse dagene?

– Vi må forholde oss til regelverket, og den aktuelle eleven har brukt opp sine ti dager, og det er vurdert at det ikke vil bli innvilget permisjon utover det, sier Ruud.

LES OGSÅ: Martinius Elvebakken (17) med til Ungdoms-OL: Kopierer pappa på kortbaneisen

Skolesjef: – Opp til rektorene

Skolens standpunkt er at utøveren går glipp av viktig undervisning før tellende karakterer skal settes.

POSITIV TIL SKOLEFRI: Fungerende skolesjef i Bærum kommune, Susanne Kaaløy, er positiv til at elever får fri for å delta i Ungdoms-OL.

Fungerende skolesjef i Bærum, Susanne Kaaløy, påpeker at det er de forskjellige skolene som behandler permisjonssøknader.

– I reglementet står det at skolene kan innvilge permisjon når elever er tatt ut til å konkurrere på internasjonalt nivå. Skolene får vurdere om det er forsvarlig og kan innvilge permisjon om det er grunnlag for det, forteller Kaaløy.

– Mener du at Ungdoms-OL er innenfor reglementet?

– Absolutt – hva skulle være internasjonalt nivå, hvis ikke Ungdoms-OL skal være det, smiler Kaaløy, som påpeker at hun lar rektorene avgjøre saken uten skolesjefens innblanding.

LES OGSÅ: Gerhard Heiberg: – Bandy er selvfølgelig en interessant idrett å se nærmere på

Kjent problemstilling

Lokale utøvere i Ungdoms-OL

Leder for den norske OL-troppen, Hanne Staff, forteller at de ikke har fått signaler om at noen av de 73 utøverne skal ha fått problemer med skolen.

Likevel er de kjent med at det siste halvåret av ungdomsskolen er problematisk, spesielt i Oslo og Akershus.

– Så vidt meg bekjent har vi ikke fått rapporter fra noen forbund om problemer med fritak fra skole, sier Staff, som i saken under forteller om IOCs eget undervisningsopplegg.

PS: Elevens foreldre har klaget på avslaget fra skolen, og er informert om at Budstikka omtaler saken.

Egen OL-undervisning

IOC stiller ikke med noe eget skoleopplegg for de drøyt 1.100 unge utøverne i alderen 15 til 18 år, men legger til rette for at alle skal få ta del i opplegget «Learn and Share».

– Dette er et utdanningsprogram, hvor utøvere skal kunne tilegne seg kunnskap om alt fra, sier Hanne Staff, leder for avdeling Unge Utøvere ved Olympiatoppen, og Chef de Mission under lekene på Lillehammer.

Staff forteller at en viktig del av det å delta i ungdoms-OL, er å lære av hverandre.

– De vil også kunne møte en rekke eldre profilerte utøvere, som kan fortelle mye om sin egen vei opp og frem i toppidretten, sier Staff.

Ifølge arrangørens hjemmeside er visjonen bak Ungdoms-OL «å inspirere ungdom verden over til å delta i idrett, leve sunt og etterleve de olympiske verdier; som blant annet å vise solidaritet og utøve fair play».

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.