Skip to main content

Må betale millionbeløp etter tabbe i Asker kommune

Da Asker kommune skulle tilbakebetale doble kommunale utgifter til Selvaag Bolig AS, endte millionbeløpet på kontoen til feil person. Nå er mannen dømt til å tilbakebetale beløpet.

Da Asker kommune skulle tilbakebetale doble kommunale utgifter til Selvaag Bolig AS, endte millionbeløpet på kontoen til feil person. Nå er mannen dømt til å tilbakebetale beløpet. 

Foto: KARL BRAANAAS

En privatperson mottok 1,77 millioner kroner fra Asker kommune ved en feil. Nå dømmes han til å tilbakebetale beløpet.

Dommen mot Asker-mannen ble avsagt mandag den 28. juni. Der ble han frikjent for grovt underslag, og slipper dermed fengselsstraff. 

Han dømmes likevel til å tilbakebetale 1.771.806 kr til Asker kommune. Peder Morset, mannens forsvarer, er fornøyd med at klienten hans har blitt frifunnet.

– Han har siden dag én sagt at han vil tilbakebetale beløpet, opplyser Morset.

Det var i oktober i fjor at Asker kommune ved en feil overførte millionbeløpet til mannens konto. Beløpet skulle egentlig til Selvaag Bolig AS, men en feil gjorde at mannens kontonummer ble oppført under selskapet i kommunes økonomisystem.

Trodde han fikk lån

Mannen har tidligere forklart at han trodde det overførte beløpet var et innvilget startlån han hadde søkt om til kjøp av bolig. Etter råd fra bekjente investerte han så pengene i aksjer.

Etter rettens syn var det avgjørende skyldspørsmålet hvorvidt mannen handlet med bevisst hensikt.

I domsslutningen går det frem at tiltalte objektivt sett har begått et underslag, og at underslaget ut fra beløpets størrelse må ansees som grovt.

Retten hevder det er sannsynlig at mannen har begrenset med kunnskap om hvordan søknadsprosessen for lån forløper. Mannen fra Asker har vært bosatt i 19 år i Norge. Han har ikke inngått låneavtaler tidligere, bortsett fra et billån tatt opp ved bruk av mobiltelefon. 

Derfor mener retten at det ikke kan bevises at mannen handlet med hensikt om å underslå penger.

Mannen må ifølge dommen tilbakebetale hele beløpet til kommunen innen to uker.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.