Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fra retorikk til politikk

– I 100 år har Asker Røde Kors vært engasjert i humanitært arbeid til beste for oss som bor her. I dag er rundt regnet 250 frivillige i aktivitet innenfor kommunale kjerneoppgaver som beredskap, integrering, barn og ungdom, og gamle og ensomme, skriver innsenderen. Her fra et møte i regi av Asker Røde Kors ungdom med besøk av «Helsesista» Tale Maria Krohn Engvik i kommunehuset i Sætre tidligere i år.

Foto: Knut Bjerke

Vi håper at Nye Asker forsøker å gi konkret innhold til honnørord om samhandling med frivilligheten.

 Kjære kommunestyre-representanter: Gratulerer og lykke til i rollen som ombud for oss andre, med tillit, makt og ansvar for veien videre. Sett fra vårt ståsted er det for eksempel dags for en ny og bedre tilnærming til den såkalte samhandlingen med frivilligheten.

I 100 år har Asker Røde Kors vært engasjert i humanitært arbeid til beste for oss som bor her. I dag er rundt regnet 250 frivillige i aktivitet innenfor kommunale kjerneoppgaver som beredskap, integrering, barn og ungdom, og gamle og ensomme.

Et fellestrekk ved våre frivillige er at de har en velutviklet sosial samvittighet og er verdifulle mennesker i andre menneskers liv. Det meste av det frivillige arbeidet er lite synlige dag-til-dag-aktiviteter som får lite oppmerksomhet, men vi er skikkelig stolte av dem. Frivillige i Røde Kors ikke er som folk flest!

Nå håper vi at Nye Asker forsøker å gi konkret innhold til honnørord om samhandling med frivilligheten. Så langt fremstår dette, sett fra vårt ståsted, primært som et kodeord for å shoppe gratistjenester som aldri før – og på stadig nye områder.

For å unngå misforståelser understreker jeg at dette ikke må leses som et ønske om kommunale tilskudd. Vårt finansieringsbehov er beskjedent og kan løses på andre måter.

Det vi er opptatt av, er å bruke tilgjengelige frivillig-ressurser best mulig, for å få mest mulig humanitær valuta igjen for innsatsen. Dette bør være i alles interesse – og kan i tillegg avlaste offentlige budsjetter og tjenester. 

Men vi får det ikke til uten at Nye Asker får større bevissthet – og tenker mer på koordinering, helhet og langsiktighet – i sin samhandling med vår del av frivilligheten. Tilsvarende er vi også avhengig av at det er gode forbindelseslinjer mellom møteplasser med frivilligheten og kommunens driftsorganisasjon. Uten dette er slike møteplasser lite verd.

Så langt snakker vi for døve ører.

Men så langt snakker vi for døve ører. Vi har ikke fått noe gehør for at samhandling bør inkludere en beredskapsavtale eller en overordnet samarbeidsavtale. Vi har heller ikke nådd frem med et ønske om en dialog om mer formålstjenlige lokaler. Og en søknad om tilskudd til en sommerleir for barn fra lavinntektsfamilier fra Asker, Røyken og Hurum ble avslått med begrunnelsen «ikke prioritert».

Noe gir likevel grunn til optimisme. Det er forskjeller i praksis mellom Asker, Røyken og Hurum – og derfor mulig å bygge videre på det beste fra hver av kommunene. Hvis en vil, kan en i tillegg hente inspirasjon fra nabokommuner som Drammen og Bærum.

Vi tror, som sagt, at det finnes bedre måter å organisere den såkalte samhandlingen med frivilligheten. Men en ny og bedre tilnærming til dette krever politisk vilje og gjennomføringsevne. I mellomtiden kan dere være trygge på at våre frivillige vil fortsette å gjøre så godt de kan i fellesskapets tjeneste, slik at du og jeg får en bedre hverdag. 

Det er i hvert fall en god begynnelse.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.