Fylkesmannen mener at dette huset ikke passer inn

UVANLIG TAK: Huset som både naboer og Fylkesmannen mener ikke bør bygges, er innringet. Fylkesmannen mener det skiller seg for mye ut i et nabolag som blant annet består av et par Tyrolerhus.

UVANLIG TAK: Huset som både naboer og Fylkesmannen mener ikke bør bygges, er innringet. Fylkesmannen mener det skiller seg for mye ut i et nabolag som blant annet består av et par Tyrolerhus. Foto:

Mot sterke naboprotester ga Asker kommune klarsignal til huset. Nå har Fylkesmannen kjent vedtaket ugyldig fordi det ikke passer til omgivelsene.

DEL

Les alt innhold på Budstikka.no – 99 kr for to måneder.

– Vi hadde lyst på et litt spesielt hus, sier Inger-Marit Øymo (71).

Den tidligere Nesbru-rektoren og lederen av Asker Høyre har møtt sterk motbør i nabolaget for sine byggeplaner. Nå har naboene fått Fylkesmannens medhold i at huset skiller seg for mye ut i forhold til omgivelsene. For øvrig holder bygget seg innenfor alle lover og regler.

– Det er høyst uvanlig at Fylkesmannen avslår en arkitekttegnet enebolig ene og alene på estetisk grunnlag, sier Frode Torvik i plan- og bygningsavdelingen.

LES OGSÅ: Alt klart for tomannsboliger i Jegeråsen

Ifølge plan- og bygningsloven skal ethvert byggetiltak utføres «slik at det etter kommunens skjønn innehar gode visuelle kvaliteter» både i seg selv og i forhold til omgivelsene. Det er dette skjønnet Fylkesmannen mener kommunen ikke har begrunnet godt nok.

Tok med arkitekt

Nå kunne Fylkesmannen sendt saken tilbake til kommunen for å få en bedre begrunnelse, men valgte i stedet å ta en avgjørelse her og nå. «Fordi saken har vært til behandling i så lang tid», heter det i redegjørelsen.

Fylkesmannen har hatt med seg en arkitekt på befaring og funnet at takformen skiller seg betraktelig ut og virker «forstyrrende i det visuelle helhetsbilde». Et hus med så spesiell utforming burde ha romsligere tomt, mener Fylkesmannen.

Konklusjonen er at huset ikke har gode nok visuelle kvaliteter i forhold til omgivelsene. Dermed avlås søknaden og vedtaket er endelig.

Klager til Fylkesmannen

Av klager innen plan og bygg i Asker behandlet av Fylkesmannen i 2016, fikk 24 prosent medhold.

Totalt er det sendt inn 74 klager innen plan- og bygg i 2016, men mange av disse er ennå ikke ferdig behandlet.

Fra 2016 har Asker kommune endret delegeringsreglementet slik at naboklagene i utgangspunktet ikke behandles politisk, men går rett fra administrasjonen til Fylkesmannen.

Dette var et tiltak for å få redusert saksbehandlingstiden.

Saksbehandlingstiden kunne være opptil 6 måneder, og ble redusert til 8 uker. Nå er den oppe i 3 måneder.

Klager fra tiltakshaver skal fremdeles behandles politisk.

Alle prinsipielle saker skal behandles politisk.

LES OGSÅ: Kommunen må dekke utgiftene

– Dette er veldig spesielt. Særlig stusser vi ved at Fylkesmannen valgte å avgjøre saken i stedet for å sende den tilbake til kommunen for en nærmere begrunnelse, sier Inger-Marit Øymo.

Fratatt selvstyre

Leder av bygningsrådet, Nina Ekren Holmen, reagerer på avgjørelsen.

– Vi har ikke hatt saken til politisk behandling, men jeg kjenner til den. Jeg trodde det var en helt grei sak, og skjønner ikke hva som er problemet. Jeg reagerer på at Fylkesmannen nok en gang har fratatt oss vårt lokale selvstyre, sier Nina Ekren Holmen.

Selv om Fylkesmannens vedtak er endelig, vil Øymos arkitekt prøve å få kommunaldepartementet til å omgjøre vedtaket.

Artikkeltags