– Makan til barnehage!

MUSIKKLEK: Musikkrom, teatersal eller auditorium. Barnehagens storstue frister til utfoldelse. Styrer Merete Bjertnes og ordfører Lene Conradi prøver trommene sammen med Felix Hellman-Nysæther og Elvar Ingvarsson.

MUSIKKLEK: Musikkrom, teatersal eller auditorium. Barnehagens storstue frister til utfoldelse. Styrer Merete Bjertnes og ordfører Lene Conradi prøver trommene sammen med Felix Hellman-Nysæther og Elvar Ingvarsson. Foto:

De første barna har flyttet inn i Asker kommunes nye «superbarnehage». Ordføreren fikk en omvisning, og ble mildt sagt begeistret.

DEL

– Maken til barnehage har jeg aldri sett, sa ordfører Lene Conradi.

Sammen med styrer Merete Bjertnes gikk hun fra avdeling til avdeling i den flunkende nye Kistefossdammen barnehage i Heggedal.

Den er blitt kalt «superbarnehage» fordi den er Norges første offentlige plusshus, og skal være helt i front når det gjelder pedagogikk, teknologi og bygningsmessig utforming. Solceller på taket sørger for mer energi enn det barnehagen trenger selv, og den har 50 prosent lavere klimagassutslipp.

Spesialrom

NESTEN UTE: Lene Conradi og Jonas Aandal i peisrommet, som blir nesten ute når store skyvedører trekkes til side.

NESTEN UTE: Lene Conradi og Jonas Aandal i peisrommet, som blir nesten ute når store skyvedører trekkes til side. Foto:

Resultatet imponerer ordføreren.

– Her er det spesialrom på spesialrom, noe som gir enorme muligheter, og uteområdet er et eldorado, sier hun.

LES OGSÅ:

Superbarnehagen snart klar til bruk

Denne barnehagen skal lage sin egen strøm

Barnehagen er organisert i soner med to avdelinger i hver. Hver sone har sin farge, og hver avdeling har lokalhistoriske navn som Fyrbøteren og Damvokteren. Her holder de største barna til. De flyttet inn torsdag, etter å ha leid lokaler i Friheim de siste årene. Nå kan de drive med musikk og teater i et eget auditorium, boltre seg i på leketorget, legge togskinner i et eget byggerom og drive med utforskning i realfagrommet.

SOLCELLER: Bygget består av mange slike bratte tak med solcellepaneler. Det skal forsyne barnehagen med mer strøm enn de trenger daglig.

SOLCELLER: Bygget består av mange slike bratte tak med solcellepaneler. Det skal forsyne barnehagen med mer strøm enn de trenger daglig. Foto:

Barnehagens musikkpedagog Helene Dick-Henriksen kommer stormende inn med et stort glis. Hun hører trommelyder fra musikkrommet.

– Jeg gleder meg til første time, sier hun.

Denne første dagen får ungene boltre seg litt fritt og gjøre seg kjent. Avdelingene har også et felles kjøkken med en lav kjøkkenbenk for at barna skal få være med å lage mat.

Rom for søvn i vogn

Midt i barnehagen er det såkalte fleksiavdelinger. De er tilrettelagt for å kunne ta imot de aldersgruppene det er behov for. Det betyr blant annet at de har eget vognrom, slik de også har i småbarnsavdelingen.

– Da kan de små tasse inn i strømpebuksen og legge seg i egen vogn uten å måtte gå ut. Og vi kan regulere temperaturen som vi selv vil. Det blir en så mye lettere hverdag, sier Bjertnes.

BLI MED INN:

Kistefossdammen barnehage tatt i bruk.

Raminta Labutyte og Arturas Kveselis er foreldre til Elsa (4). De har brukt god tid til å følge datteren denne første dagen, men nå er det greit at de går.

– Det er veldig fine lokaler, og Elsa vil helt sikkert trives godt her, sier de.

Innflyttingen skjer gradvis, til alle 100 barna er på plass i august. Så skal barna få bli husvarme og trygge før den offisielle åpningen 21. september. Det blir totalt rundt 25 ansatte.

– Det er krevende prosess å starte en helt ny barnehage, da det tar tid å bygge en kultur. Derfor har vi hatt de ansatte med ved at de har kunnet ønske seg hit og bli med på planleggingen. I tillegg ansetter vi noen nye. Søkningen har vært enorm. Vi fikk 77 søkere på åtte stillinger, sier Bjertnes.

Miljøprofilen angår også foreldrene ved at de blir premiert for å følge uten bil. De kan velge mellom tilskudd til elsykkel, tilskudd til månedskort, eller, hvis de går, få rabatt på Risenga svømmehall. 17 familier har meldt seg til pilotprosjektet frem til november.

Artikkeltags