Skip to main content

Asker kommune vil slutte med betalt spisepause for kontoransatte

Betalt spisepause eller ikke? Det strides det om i Asker.
Foto: Foto: Cecilie Stray

– Smålig, svarer fagforeningen. Tvisten skal nå avgjøres i arbeidsretten. 

Tvisten gjelder omtrent 400 kontoransatte i kommunen. De har hatt litt ulike avtaler avhengig av hvilken kommune de jobbet i før sammenslåingen, men alle har hatt spisepause inkludert i arbeidstiden. 

I forbindelse med sammenslåingen har arbeidstagerorganisasjonene villet beholde ordningen, noe ledelsen har sagt nei til. De har ikke blitt enige, og saken er nå meldt inn for arbeidsretten. Det meldte Utdanningsnytt torsdag.

– Smålig

– Vi mener det er opp til partene lokalt å avtale om spisepausen skal være betalt. Hvis det ikke er betalt, betyr det at man har 20–30 minutters fritid inneklemt i arbeidsdagen. Det er ingen realisme at man skal kunne disponere denne fritiden. Og det som skjer i et pauserom, er at man diskuterer arbeidet og skaper samhold. Å tenke noe annet er smålig, sier Anders Fosen, leder for Fagforbundet i Asker. 

HS-direktør Jostein Bø i Asker kommune viser til et rundskriv fra KS i fjor vår, der de argumenterte for at kontoransatte ikke skulle ha betalt pause.

Ikke sparetiltak

– Det handler om man har en individuell rett til å ta med seg ordninger videre i forbindelse med virksomhetsoverdragelse. Vi har valgt å følge opp KS' fortolkning, og vi kan ikke bli enige lokalt om noe som er tariffstridig. Nå tar KS dette til arbeidsretten, og så vil vi forholde oss til resultatet.

– Er dette ett av sparetiltakene i kommunen?

– Overhodet ikke, det har ingenting med det å gjøre, sier Jostein Bø.

– Vi vil forholde oss til det arbeidsretten kommer frem til, sier HR-direktør Jostein Bø.

Foto: HAKON HOLTAN

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.