Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Torsdag 17. november åpnet Norges største ombrukssenter i Slemmestad. Det er helt i tråd med Asker kommunes ambisjon om å være pådriver for ombruk og sirkulær økonomi.
Det var stort å kunne erklære ombrukssenteret Omigjen for åpnet, sammen med flere hundre spente kunder og ansatte.
Etableringen av senteret er et resultat av samskaping mellom politikere, kommunens ansatte og lokalt næringsliv – og det er et veldig konkret eksempel på hvordan vi sammen jobber med miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft i praksis.

Letter på sløret - se hvem som flytter inn på ombrukssenteret
De tre bærekraftsdimensjonene er bærende prinsipper i Askers kommuneplan, og de leves ut på mange ulike områder. Ombrukssenteret er bare ett av mange tiltak, men kanskje det mest spennende akkurat nå.
Ideen ble født i 2019 i et såkalt verbalvedtak i kommunestyret ved behandlingen av handlingsprogram og budsjett for 2020. I samarbeid med Bærum kommune ble det laget en mulighetsstudie året etter, finansiert av Klimasatsmidler fra Miljødirektoratet.
Det er sett til lignende konsepter andre steder i Norge og utlandet for inspirasjon, og vi har hentet mye erfaring fra de allerede etablerte ombruksbutikkene våre. Disse butikkenes popularitet, sammen med interessen vi ser for brukthandel på nett, loppe- og bruktmarkeder, forteller oss at det er mange potensielle kunder der ute.
Med Omigjen har vi samlet ulike, utvalgte aktører innen ombruk, redesign og reparasjon under samme tak og i hyggelige former, og vi håper med det å heve både tilgjengeligheten og interessen ytterligere.
Flere av virksomhetene er basert på tilrettelagt arbeid og arbeidstrening, noe som gir stor ekstra verdi og mening.
Samskaping betyr å «gjøre noe sammen». I Slemmestad legger kommunen til rette med lokaler og markedsføring, med den hensikt å bidra til at næringslivet skal våge å satse på ombruk og erfare at det kan bli lønnsomt å reparere, redesigne og selge brukt.
Planen er at Asker kommune skal trekke seg ut etter to år og la kommersielle krefter overta stafettpinnen.
I Asker har vi satt oss mål om å redusere klimagassutslippene med 65 prosent innen 2030.
Ombruk må få en større plass i forbruksmønstrene våre, sammen med varer av god kvalitet som også kan repareres og brukes – om igjen.
Med dette unike kjøpesenteret håper vi det blir enklere for flere å bidra til å få ned skadelig forbruk og å finne fine varer man faktisk trenger til en ok pris.
Ombruk må få en større plass i forbruksmønstrene våre, sammen med varer av god kvalitet som også kan repareres og brukes – om igjen.
Tiden er i ferd med å løpe fra oss om vi skal stoppe de mest dramatiske klimaendringene, men det er fortsatt tid til å gjøre nødvendige grep.
Varene på Omigjen har vært igjennom en nøye utvelgelsesprosess og rengjøring før de blir presentert i butikk.

Etablerer ny type kjøpesenter i Asker
Her skal kundene finne et bredt utvalg av klær til både barn, ungdom og voksne, leker, babyutstyr og sports- og fritidsutstyr til alle aldre i tillegg til møbler og interiør.
Vi kan også varmt anbefale senterets koselige kafé, som frister med god kaffe, lunsj og kaker. Omigjen vektlegger i likhet med konkurrentene innen kjøpesentervirksomhet den gode handleopplevelsen og den gode atmosfæren.
Vi gratulerer og ønsker senterleder, aktører og ansatte lykke til. Og vi ønsker alle kunder velkommen til Omigjen.
