Skip to main content

Fryktet karrieren var over – nå tar Stian Solberg klubbrekorden

Stian Solberg mottok jubel etter sin 307. kamp for Asker. Denne helgen kan han ta rekorden alene.

Stian Solberg mottok jubel etter sin 307. kamp for Asker. Denne helgen kan han ta rekorden alene. 

Foto: Karl Braanaas

Allerede lørdag kan Stian Solberg (30) bli spilleren med flest kamper for Asker Fotball. Skaden i 2016 kunne satt en stopper for eventyret.

FØLG KJELSÅS-ASKER FRA KL. 16.00

Han har ikke fått noen garantier, ei heller bedt om å få noe gratis. Men etter all sannsynlighet vil Stian Solberg i helgen bli spilleren med flest kamper for Asker gjennom historien.

Får han spilletid borte mot Kjelsås blir det hans 308. kamp i Asker-drakten. Det er én kamp mer enn Johnny Orres rekord fra 1961, rekorden han selv tangerte forrige helg. 

– Det betyr en del for meg, og jeg vet det ville betydd mye for pappa, sier Solberg. 

I januar døde faren Arild Solberg av hjerteinfarkt. Stian Solberg fortalte før sesongen at han ønsket å ta rekorden for faren, som han anslår har sett tett opptil 70 prosent av de rekordmange kampene fra sidelinjen. 

Opprykk er høydepunkt

Helt siden debuten borte mot Øvrevoll Hosle i 2006 har det handlet om én klubb. 30-åringen husker kampen som en av sine svakere i Asker-drakten, og at han ikke visste at han skulle starte før han satt i garderoben før kamp.

Kampen etter scoret Solberg, og sto for én målgivende pasning, i oppgjøret mot – hold deg fast – Solberg. Høydepunktet er bortekampen mot Notodden i 2010, da Asker sikret opprykket til 1. divisjon i det som ble en ren seriefinale. Solberg scoret Askers første i 3-1-seieren. 

– Notodden-kampen står veldig høyt i kurs, og et nytt opprykk til 1. divisjon har vi jaget helt siden det, sier Solberg.

Askers opprykk til 1. divisjon i 2010 ble feiret sammen med ordfører Lene Conradi etter kampen mot Notodden.

Askers opprykk til 1. divisjon i 2010 ble feiret sammen med ordfører Lene Conradi etter kampen mot Notodden.

Foto: Johanne Thorseth

Krevende hverdag

Ingen har klart å lokke Solberg vekk fra Føyka. Selv mener 30-åringen det handler om en stor trivsel, og villighet til å legge ned arbeidet som kreves på det nivået. 

– Det krever mye å spille i andredivisjon, hvor man har hektiske arbeidsdager med mye trening og arbeid ved siden av. For meg har det hele veien passet godt, og jeg har tilpasset det til en hverdag med studier. Jeg har alltid vært rask med å skrive under en ny kontrakt, sier Solberg. 

Hans nåværende kontrakt løper ut etter sesongen, og han har stadig ikke bestemt seg for veien videre. Ved siden av fotballen jobber han fullt som regnskapsfører for Zpecter Økonomi.

Kunne stoppet i 2016

Rekorden vil stå lenge, men sommeren 2016 kunne det hele vært over. Under en kamp mot Bærum satte Asker-spilleren inn en takling, da det plutselig smalt i kneet. De første prøvene viste ingen ting, og kampen etter spilte han 80 minutter med brudd i kneet. Så ble det operasjon på Bærum sykehus.

Først juni året etter var han tilbake for førstelaget, med et innhopp mot Vålerenga 2. Det imponerende comebacket ble kronet med et hat trick og en målgivende pasning i 4-0-seieren over Alta noen måneder etter. 

– Det kunne vært over allerede da, og jeg sliter stadig med kneet. Jeg får ikke den samme kraften i vendinger som før, og mindre kraft i de lange pasningene. Noe hell i uhell var det likevel, for det var under min travleste periode som student. Da fikk jeg konsentrert meg mer om den biten, mens jeg trente meg opp, sier Solberg.

De fem siste kampene har han kommet inn som innbytter. Mot Kjelsås lørdag kan han ta rekorden, som innbytter eller i startelleveren. 

Stian Solberg (hvit drakt) debuterte mot Øvrevoll Hosle på Hoslebanen i 2006. Her er han i duell med Øvrevoll Hosles Andreas Borgen. Bak bivåner Anders Myhrvold det hele.

Stian Solberg (hvit drakt) debuterte mot Øvrevoll Hosle på Hoslebanen i 2006. Her er han i duell med Øvrevoll Hosles Andreas Borgen. Bak bivåner Anders Myhrvold det hele.

Foto: Tore Guriby
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.