Asker og Bærums trenere ønsker seg mer britisk fotball-lidenskap før lokalderby

Briter i lokalderby: Bærums Luke Torjussen (til venstre) fra Farnham, Surrey i England og Askers Kevin Nicol fra Kirkcaldy i Skottland gleder seg til søndagens lokaloppgjør på Føyka. FOTO: EVA GROVEN

Briter i lokalderby: Bærums Luke Torjussen (til venstre) fra Farnham, Surrey i England og Askers Kevin Nicol fra Kirkcaldy i Skottland gleder seg til søndagens lokaloppgjør på Føyka. FOTO: EVA GROVEN

Kevin Nicol og Luke Torjussen tar med seg ekte fotball-lidenskap fra Storbritannia. De skulle ønske det var mer av det før lokaloppgjøret mellom Asker og Bærum.

DEL

– Det er så stor forskjell, både på og utenfor banen. Men kamper som mellom Asker og Bærum søndag bringer frem mer lidenskap i alle fall hos spillerne enn i andre kamper, sier Bærums engelske trener Luke Torjussen.

– Kulturen her i Norge er helt annerledes, skyter Askers skotske trener Kevin Nicol inn.

– Jeg synes man kan se det på sulten til spillerne. Her i Norge har spillerne alt. Om de ikke lykkes på fotballbanen, får de likevel en ok tilværelse, påpeker Torjussen.

LES OGSÅ: Hevder at denne Asker-gutten kan bli solgt for 141 millioner kroner

"Die hard"-supportere

Søndag er de trenere for hvert sitt lag når det er sesongens første lokaloppgjør mellom Asker og Bærum i 2. divisjon. Begge innrømmer at de skulle ønske de hadde flere «die hard»-supportere med seg og savner supportergrupper i ryggen. Bærum har én, Erik Massimo Herstadhagen, og Nicol misunner Torjussen dét.

– Når et lag som HamKam kommer til oss, har de med seg supportere som fyrer oppunder. Vi har ikke det, jeg vet ikke hvorfor. Man må gi kredit til Massimo, han bryr seg om sin klubb. Det gjør fotball morsomt, påpeker Kevin Nicol.

LES OGSÅ: Mener Ohi er bedre enn Bendtner

– Det er liv og død

Han legger til at i Storbritannia betyr fotball alt.

– Det er vårt spill. Det er liv og død og en helt annen skala. Og det er viktigere å dra på kamp enn på hytta. Jeg er overrasket over hvor lite prating det er i Norge. Det er så stille og mindre følelser som vises. I hvert fall på tribunen, sier Nicol.

Han har spilt i andre områder i Norge, som Haugesund og Moss, og sier han heller ikke skjønner hvorfor det ikke er mer støtte her – også fra sponsorer. Nicol legger kjapt til at det er mange som stiller opp frivillig for Asker Fotball og som gjør en strålende innsats for klubben.

I 2001 ble det diskutert å slå sammen A-lagene til Asker og Bærum. Det ble ingenting av. Siden 2001 har de to klubbene møtt hverandre 14 ganger i 2. divisjon. Seks ganger har Asker vunnet, fire ganger Bærum og fire ganger har det endt uavgjort. Én gang hver har lagene vunnet med to mål. Ellers er det blitt ettmålsseiere eller uavgjort.

– Området her er stort nok til at jeg mener både Asker og Bærum burde kunne være i 1. divisjon, sier Nicol.

Asker - Bærum

Lagene har møtt hverandre 14 ganger i serien siden 2001. Asker har vunnet seks kamper, Bærum fire og fire har endt uavgjort. Målforskjell: 30–28.

Slik gikk det i fjor:

26. juni: Bærum–Asker 2–3

15. oktober: Asker–Bærum 1–2

2. divisjon avdeling 1

HamKam 4 4 0 0 10 – 1 12

Skeid Fotball 4 4 0 0 8 – 0 12

Alta 4 3 1 0 9 – 4 10

Grorud 4 3 0 1 8 – 6 9

Raufoss 4 2 1 1 5 – 3 7

Finnsnes 4 2 0 2 5 – 4 6

Vålerenga 2 4 2 0 2 5 – 6 6

Bærum 4 1 2 1 5 – 5 5

Nybergsund IL Trysil 4 1 0 3 3 – 5 3

Kjelsås 4 1 0 3 3 – 7 3

Brumunddal 4 1 0 3 1 – 6 3

Asker 4 0 2 2 1 – 8 2

KFUM 4 0 1 3 5 – 9 1

Follo 4 0 1 3 2 – 6 1

– Vanskelig å spille attraktivt

Hans lag er rustet opp til årets sesong og Asker har ikke lagt skjul på at de sikter mot toppen. Torjussen var mer beskjeden før sesongstart, ettersom han hadde mistet en rekke erfarne spillere. Men Bærum har kommet best i gang og står med fem poeng etter fire kamper. Asker har to.

LES OGSÅ: Lover å jobbe gratis for Asker om de rykker ned

– Det er viktig å holde lagmoralen oppe. Etter en så tøff start kan det være vanskelig å spille attraktiv fotball, innser Nicol og innrømmer at tanken om å legge litt om på spillestilen har slått ham.

Skotten sier at når søndagens kamp først er i gang, bryr han seg ikke om det er 5.000 gale supportere på tribunen eller ingen.

– Det blir opp til meg og spillere å vinne for å få flere interesserte, sier Nicol.

– Enig, det er opp til oss, sier Bærum-kollega Torjussen.

Artikkeltags