Derfor er Asker bibliotek blant Norges mest brukte

Møteplass: Asker bibliotek er blant landets mest besøkte, bak f.v. Turid Geerlyng, Flavia Seegaard, Isabel Gulliksen, foran Frid Feyling og Live Gulsrud. Begge FOTO: KARL BRAANAAS

Møteplass: Asker bibliotek er blant landets mest besøkte, bak f.v. Turid Geerlyng, Flavia Seegaard, Isabel Gulliksen, foran Frid Feyling og Live Gulsrud. Begge FOTO: KARL BRAANAAS

Flere kommer på besøk – og flere låner bøker på Asker bibliotek. Året startet – og slutter med jubel på biblioteket. Nå slutter biblioteksjefen.

DEL

Selv forklarer Live Gulsrud (66) avgangen med sammenslåingen mellom Asker, Røyken og Hurum og at ny leder bør være med på denne prosessen.

Gulsrud kom til Asker bibliotek i 1979. Etter seks år ble hun sjef og fikk ansvar for å bygge felles bibliotek og kulturhus. Her har hun vært sjef siden kulturhuset sto ferdig i 2004. Felles bibliotek og kulturhus er blitt møteplassen i bygda, som syder av liv store deler av døgnet. To millioner besøk registreres årlig.

– Dette er ett av de mest brukte bibliotekene i Norge. Slik har det vært i årevis, sier Gulsrud og viser til at Asker har høyt utdannede og svært kulturinteresserte innbyggere. Biblioteket ligger sentralt og er blitt den møteplassen hun ønsket.

– Det er lett for folk å bruke biblioteket, og så har vi bra tilbud, sier hun.

Åpen bok i 38 år

De 38 årene Gulsrud har ledet biblioteket har vært som en åpen bok. Når siste kapittel skrives, er det et populært bibliotek etterkommeren Siri Tidemann-Andersen overtar.

– Dette er svært veldrevet, sier kollega Frid Feyling og viser til fersk statistikk.

Året startet med at 17 prosent flere var innenfor bibliotekets dører, og avsluttes med ytterligere tre prosents økning. Frem til 21. desember registrerte bibliotekene i Asker og Heggedal 358.553 besøk.

– Vi hadde stor økning i fjor. Når vi øker igjen skyldes det flere aktiviteter. Vi har suksess med Språkkafé, Torsdagstreff og Vi snakker spansk. Og vi samlet inn 1.400 julegaver. Det førte mange til biblioteket, og flere låner bøker, sier Feyling.

I fjor var det samlede antall utlån nær 390.000.

Asker-biblioteket når også høyt opp på Norsk kulturindeks for 2016. Her ender de på en 24. plass blant bibliotek i 428 kommuner. Blant de største kommunene har det bare Hamar som slår hårfint med høyere besøk og utlån, mens Bærum kommer på en 151 plass.

Asker bibliotek

Folkebibliotekene i Asker kommune har en bokbestand på ca. 135.200 eksemplarer.

Det tilsvarer 2,3 bøker per innbygger.

Det totale utlånet for alle medier i 2015 var 389.998.

Voksenlitteratur utgjorde rundt 237.088 utlån.

Barnelitteratur utgjorde 151.086 utlån.

De resterende utlånene var andre medier.

Slik fordelte utlånene seg per 21.12.16: Film 50.656, musikk 8.165, lydbøker 40.740, skjønnlitteratur 278.395, faglitteratur 107.089, kunst 278 og e-bøker 11.719.

Biblioteket har også en Asker-samling av bøker, tidsskrift, avisklipp, og ca. 7.000 bilder fra Asker.

Hekta på bøker

Selv om biblioteket låner ut alt fra kunst til elsykler, filmer, musikk og lydbøker, så står bøker for mesteparten av utlånet. Askerbøringene bar hjem drøyt 262.400 titler i fjor, syv prosent flere enn året i forveien. Hurtiglån har ført flere til biblioteket.

– Folk blir vant til å finne nye bøker hos oss, sier Feyling.

Ikke minst grunnet flere skoleklassebesøk og bedre barnebøker.

– Seriene har gjort barna hekta på bøker, det ser vi ikke minst blant dem som ikke normalt leser så mye, sier hun om seriene Clue, Gutta i trehuset og Dustedagboka.

Flerspråklig erfaring

Siri Tidemann-Andersen er Askers nye biblioteksjef. 38 åringen fra Vollen begynner 4. januar, omtrent samtidig som dagens biblioteksjef Live Gulsrud pensjoneres. Siri har ledet det flerspråklige bibliotek på Deichmanske bibliotek, og har jobbet på Nasjonalbiblioteket. Hun har utviklet katalogtjenester og nettstedet bibliotekutvikling.no.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Artikkeltags